Kommunen räddar ESK:s licens

Enköpings kommun överlåter mark till ESK för att hjälpa fotbollsklubben att klara elitlicensen. Klubbens motprestation blir att senare bygga en ny sittplatsläktare med tak på östra sidan av fotbollsplanen.

Sport2004-06-08 20:00
Majoriteten av partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott är positiva till att skänka mark invid Enavallen till ESK, undantaget är folkpartiet.
Marken det gäller ligger väster om stora ingången, bortom nya entrén som togs upp under det allsvenska året och delvis också mark innanför det nuvarande staketet bakom huvudläktaren. ESK:s tanke är att låta bygga 10—15 villor på marken.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på tisdagen att ge miljö- och byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en detaljplan för området. De beslutade dessutom att ge tekniska nämnden i uppdrag att arbeta fram ett avtal där kommunen och ESK förbinder sig att byta mark mot läktare.

ESK har fortfarande ett underskott på 3,5 miljoner kronor i sin kassa, och klarar man inte att visa Svenska Fotbollförbundet att räkenskaperna är i balans vid halvårsskiftet förlorar laget elitlicensen och flyttas ned en division.
Bengt Carlsson, ESK:s styrelseordförande, har fört diskussioner med kommunledningen under en längre tid, och flera olika modeller för att hjälpa fotbollsklubben ur dess ekonomiska bekymmer har föreslagits:
— Det här är den enda modell som vi från kommunens sida har funnit godtagbar. Marken det gäller finns inte med i några kommunala byggplaner och ligger oanvänd i dag. Och en ny läktare kommer så småningom att behövas liksom de förråd och lokaler som kommer att byggas in i läktaren som ersättning för de baracker som nu används som förråd och personallokaler, sade Bengt Wahlberg (c), finanskommunalråd, på tisdagen.

Oppositionsrådet Anneli Djurklou (s) var av samma åsikt som finanskommunalrådet:
— Marken ligger oanvänd nu, men kan kanske klara ESK:s licens om den överlåts, och vi, kommunen, kommer så småningom att få en läktare som vi behöver. Det är en smaklig kompromiss, och jag tycker inte att det ska ses som enbart en elitsatsning, eller ens som enbart en satsning på ESK. Enavallen används också av andra, sade hon.
Margareta Rinman (m), kommunalråd, konstaterade att uppgörelsen inte kommer att få alla i kommunen att jubla, men att satsningen ändå bör göras.
Likadant sade Bo Reinholdsson (kd), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott och ordförande i vård- och servcenämnden:
— Det här kostar inte kommunen något, marken ligger ju bara där i dag. Det hade varit annorlunda om kommunen skulle ha gått in med egna pengar.

Tomas Rådkvist (fp) reserverade sig mot beslutet i arbetsutskottet:
— Det är tveksamt om det verkligen behövs en till sittplatsläktare på Enavallen. Vi ser också det här som en elitsatsning som går emot kommunens uttalade policy att stödja ungdomsidrott.
En björntjänst
— Vi anser inte heller att det är rimligt att ge bort central mark som rymmer 10—15 tomter som kan säljas för kanske en halv miljon kronor styck. Dessutom kan det här vara en björntjänst till ESK, organisationen måste klara sina problem själva, att stötta dem nu kanske bara förlänger problemen, avslutade Tomas Rådkvist (fp).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!