Uppsalaklubbarnas jakt på nya permitteringspengar

Många klubbar går just nu på knäna ekonomiskt samtidigt som de väntar på pengar för permitteringar som aldrig kommer. "Kommer inte pengarna ut är det godnatt för flera klubbar", säger Almtunas klubbchef Robert Lif.

Storvreta, Almtuna och Sirius bandy har alla permitterat personal. De två förstnämnda har permitterat spelartruppen medan Sirius bandy enbart permitterat kanslipersonal.

Storvreta, Almtuna och Sirius bandy har alla permitterat personal. De två förstnämnda har permitterat spelartruppen medan Sirius bandy enbart permitterat kanslipersonal.

Foto: Bildbyrån

Sport2020-10-28 07:00

När coronapandemin slog till i våras var det många företag och idrottsföreningar som valde, eller tvingades till, att korttidspermittera sin personal. Anledningen var de förändra förutsättningarna som omgående slog hårt mot ekonomin. Den har inte blivit bättre på de flesta håll. En anledning, av många, är att man går och väntar på att få sina ansökningar om korttidspermitteringar godkända. Men det tar tid.

Problemen några av de klubbar UNT varit i kontakt med handlar om svårigheter att kunna ansöka om en ny period. En avstämning för perioden innan måste ha gjorts först.

Almtuna är en av klubbarna som går och väntar på besked.

– Jag har ringt Tillväxtverket säkert 50 gånger sedan i somras. De svarar inte på frågor om när det blir godkänt eller när det betalas ut, säger klubbchefen Robert Lif.

Storvreta är en annan.

– Först när man fått Q2 (andra kvartalet) godkänd kan man ansöka om Q3. Vi måste avvakta. Det här är inte roligt för någon, konstaterar Anders Ramsell i Storvretas styrelse.

Storvreta började permittera all sin personal i april och har fått viss ersättning utbetald. Nu står de och stampar men de ämnar fortsätta permitteringarna, troligtvis på 40 procent, enligt sportchefen Henrik Ededahl. Nu handlar det enbart om spelartruppen.

– Vi ställde frågan till spelartruppen i förra veckan om spelarna kunde gå ned i arbetstid och de har sagt ja, säger Ededahl, som säger att det innebär att spelarna bara kommer att kunna träna det nödvändigaste.

– De (spelarna) kommer att lägga ned mycket färre timmar än tidigare på träning. 

Vissa gemensamma träningar såsom fysträningen som de har i anslutning till innebandypass kommer inte längre att göras gemensamt utan får i stället skötas på egen hand av spelarna. 

Korttidspermittering innebär att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Henrik Ededahl säger att man tvingas till detta för att verksamheten ska kunna leva vidare och att andra superligaklubbar har permitterat under hela tiden.

– Vi måste göra så. Det är en fråga om överlevnad, säger han.

Robert Lif i Almtuna delar den bilden. 

– Likviditetsmässigt är det här en katastrof. Kommer inte pengarna ut är det godnatt för flera klubbar.

Hur allvarligt är det för Almtuna?

– Väldigt allvarligt. Det är frågan varje månadsskifte om att klara löner och skatter. 

Almtuna permitterade sina anställda på 60 procent till en början och ansökte om 80 procent över sommaren (maj, juni, juli).

– Vi skickade in till Tillväxtverket den 16 juni och har inte fått svar än vilket jag tycker är helt bedrövligt. Det var meningen att det här skulle rädda klubbar under lågsäsong men när vi nu dessutom inte får ha någon publik är det ännu mera viktigt att få ut pengar i tid. Det mest märkliga i det här är att om vi inte får ut pengar från permitteringar och inte betalar skatten i tid blir vi diskvalificerade från att få ersättning, säger Lif.

Almtuna har hoppats på beviljade permitteringar på 40 procent efter sommaren fram till seriestart. Från 1 oktober har hockeyallsvenskan rekommenderat permitteringar på 20 procent enligt Almtunas klubbchef.

– 12 november är nästa momsinbetalning och då är jag orolig för att klubbar kommer att gå i konkurs. Om staten ska ta död på idrottsrörelsen för att man inte få ut pengar i tid drabbar det inte bara elitverksamheten utan även ungdomsverksamheten, säger Lif.

Läget i Sirius bandy är inte lika allvarligt eller pressat som för tidigare nämnda föreningar enligt klubbchefen Jimmy Helmersson. Klubben har inte permitterat spelartruppen utan endast kanslipersonalen och så ämnar man fortsätta att göra.

– Vi har fått pengar för en period (tre månader), gjort avstämning om en och ansökt om en, säger Helmersson.

Han fortsätter:

– Tanken (med att kunna korttidspermittera) var likvid hjälp men eftersom det är så långa handläggningstider måste man ha pengar på banken för att kunna permittera.

Har ni likviditeten under kontroll?

– Ja, det har vi. Men ju fler saker som är osäkra desto jobbare blir det. Men vi känner ingen stress just nu. 

Utöver permitteringsstödet som regeringen har beslutat om kan idrottsklubbar söka kompensationsstöd från Riksidrottsförbundet för uteblivna intäkter.

Fakta

Korttidspermittering kan användas när företag eller föreningar drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin lön under permitteringen samtidigt som företagets personalkostnader minskar. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens.

Källa: regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!