Klubbar rasar mot nya jämställdhetsbidraget

Uppsala kommun inför ett särskild jämställdhetsbidrag för dameliten i Uppsala. Problemet? Majoriteten av damelitklubbarna nås inte av bidraget.

Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala inför ett jämställdhetsbidrag för de kommunala elitarenorna, där Studenternas IP just nu är en av få måltavlor.

Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala inför ett jämställdhetsbidrag för de kommunala elitarenorna, där Studenternas IP just nu är en av få måltavlor.

Foto: TT-arkiv

Sport2019-10-03 15:37

Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala har beslutat att införa ett särskilt jämställdhetsbidrag för elitidrotten på damsidan i Uppsala. Bidraget ska kunna ges som ett lokalstöd till en förening för inhyrning på kommunala elitarenor och idrottsevenemang som bedrivs med en tydlig jämställdhetsinriktning.

– I Uppsala ska vi ha en jämställd idrott, men vi har en bra bit kvar. Kvinnors idrottande har fortfarande väldigt mycket sämre ekonomiska förutsättningar än mäns och det kan jag inte acceptera. Genom det här jämställdhetsbidrag tar vi ett steg för att rätta till den skeva fördelningen, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

Problemet? Merparten av damelitklubbarna i Uppsala nås inte av jämställdhetsbidraget då få elitföreningar huserar på kommunala elitarenor. 

Föreningsägda arenor som IFU Arena (innebandy och friidrott) och Relitahallen (bandy), samt privatägda arenor som SEB Usif Arena (basket, tennis, padel) ryms inte under kommunens jämställdhetsbidrag. 

– Jag konstaterar bara att det här jämställdhetsbidraget inte kan appliceras på oss. Det känns riktat, säger Sirius innebandys ordförande Peter Tornberg, vars förening spelar och tränar i föreningsägda IFU Arena.

Nya Studenternas IP är just nu en av få arenor som innefattas av det nya jämställdhetsbidraget, och Uppsala Fotboll, vars totala hyreskostnad ökar med drygt 300 000 kronor då man flyttar från Löten till större lokaler på den snart färdiga fotbollsarenan, är en av få föreningar som berörs av bidraget.

– I och med den satsning som Uppsala gör på elitarenor har det uppmärksammats att förutsättningen för dam och herr inte är den samma. Arenorna byggs utifrån herrelitens krav vilket driver kostnader för damerna. Det är viktigt att alla kan ta del av de arenor som byggs i Uppsala. Bidraget riktar sig till dameliten i Uppsala främst till de som bedriver verksamhet i kommunala arenor där förbundskraven skiljer sig åt.  En arena som är aktuell för bidraget är Studenternas IP:s nya fotbollsarena och på sikt ingår även den nya isarenan i Gränby, säger Josefine Åhrman, idrotts- och fritidschef i Uppsala kommun.

Uppsala Basket dams klubbdirektör Sonja Entzenberg ifrågasätter det snäva bidraget.

– I min värld blir det inte jämställdhet utan riktade bidrag till enstaka föreningar. Det är ingen satsning på dameliten i Uppsala utan det byggs istället upp en enorm orättvisa i ett system, säger Sonja Entzenberg.

Uppsala Basket dam flyttade från Fyrishov till SEB Usif Arena i Rosendal 2012, vars nyggda hall löste problemet med Svenska basketförbundets krav på trägolv.

– Vi blir hänvisade till hallar, det är inte så att i bestämmer vilka hallar vi kan och spela i. I vårt fall är det Upsala Studenters IF som äger arenan. De här föreningarna som bygger eget gör att kommunen slipper driva alla hallar själv och då känns det som att man straffar oss när vi inte kan söka den här typen av satsningar, säger Sonja Entzenberg som gärna hade sett en minskad avgift för att hyra idrottshallar i Uppsala.

– Vi skulle inte ha något emot om vi fick sänkta lokalkostnader, för de har verkligen skjutit i höjden. De har ökat med nästan åttio procent på tre år och är en anledning att vi inte längre tränar morgonträningar med ligalaget.

Ronnie Alsén, en av tränarna i Uppsala Bois elitserielag i bandy, ställer sig frågande till kommunens benämning ”för elitidrotten på damsidan”.

– Man kanske vinner poäng på att kalla det ett bidrag för damernas elitidrott, men det är ju ett bara ett bidrag för att få in IK Uppsala Fotboll på Studenternas, säger Ronnie Alsén.

Idrotts- och fritidsnämnden har budgeterat drygt 300 0000 kronor för ändamålet över 2020 och bidraget får täcka max 30 procent av en förenings totala hyreskostnad.

Idrotts- och fritidschefen Josefin Åhrman ser jämställdhetsbidraget som ett första steg.

– Jämställdhetsfrågan är förstås större än så. Vi arbetar långsiktigt med jämställdhet och det här är ett steg i ett långsiktigt arbete. Jämställdhetsarbetet är ett prioriterat uppdrag och bidraget är en del av det arbete som nu pågår. Bidraget utesluter inte att vi på sikt kan ta jämställdhetsarbetet i ett större perspektiv, utan snarare tvärtom. Men vi ser en stor klyfta inom de publika idrotterna, fotboll och ishockey och bidraget är ett sätt att minska på den klyftan.

Kommunens elitarenor

Studenternas IP: 2015 presenterade kommunen förslaget till en ny fotbollsarena. FRån säsongen 2020 ska den nya fotbollsarenan – som byggts etappvis – stå helt klar, för nära 540 miljoner kronor.

Gränby isarena: Uppsala kommun ska bygga en ny arena för bland annat ishockey på Gränby sportfält. Arenan kommer att ha plats för 5 000 åskådare och byggas till en kostnad av 420 miljoner kronor. Den nya arenan ska stå klar senast våren/sommaren 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!