Kan man skapa ett lag med perfekt synkronisering?

Likt agenterna i svart-vita filmer som synkroniserar sina armbandsur inför viktiga uppdrag, försöker idrottslag hitta formen innan slutspel eller viktiga matcher. Enligt ett fenomen som beskrevs av Martha McClintock på 1970-talet så kan kvinnor som lever i en nära relation till varandra synkronisera sina menstruationsperioder.

Foto:

Sport2010-03-26 10:02
Om det verkligen förhåller sig så är det troligtvis mer komplicerade än en visarvridning. Men är teorin ett obeprövat vapen som kan användas för att skaffa ett lag med perfekt balans?

1971 presenterade amerikanskan Martha McClintock sin teori om menssynkronisering i den ansedda tidskriften Nature. I den ursprungliga artikeln beskrev hon resultat som visade att kvinnor som lever tillsammans som rumskamrater och nära vänner fick en ökad synkronisering vid en längre periods umgänge. Flertalet undersökningar har gjorts sedan dess som både bekräftat och dementerat teorin.

Men hur synkroniseras mensen mellan olika individer? Hur vet kroppen om den ska vrida menstruationsperioden bakåt eller framåt? En tänkbar orsak som McClintock själv lanserade var att den styrs av feromoner. Feromoner är ett hormon som producerats av kroppen och sedan utsöndrats för att påverka andra individer. Det är vanligt förekommande hos flera olika djur; hos insekter kan det avslöja vilken koloni du tillhör och hos maskar använder honorna det för att locka till sig hanar. Man har visat att kvinnor som får lukta på svett, från armhålan från en annan kvinna, flyttar sin menstruationsperiod så att den efterliknar hennes, även fast resultaten är omdiskuterade och det finns anledningen att tro att det finns fler faktorer som spelar in. Visuella signaler, gemensamma aktiviteter, liknande scheman eller att kvinnor som lever nära varandra utsätts för liknande yttre faktorer är förslag på andra saker som kan skapa synkronisering.

Ett som är säkert är att kvinnor som spelar i ett idrottslag ofta stämmer in på flera av de här faktorerna. De tränar tillsammans, är ofta vänner som umgås på fritiden och i vissa fall bor tillsammans. Det finns en studie gjord på kvinnliga basketlag där synkronisering inte kunde påvisas men här umgicks inte spelarna mer än tio timmar på en vecka. Detta kanske kan förklaras av andra studier där man visat att synkroniserade cyklar förekommer hos rumskamrater eller nära vänner som vistas extra mycket tillsammans i mer än sex månader men inte för slumpmässigt ihopparade kvinnor.

Att interaktionerna i ett idrottslag är otroligt viktigt för vad spelarna ska prestera på planen är något som diskuteras mycket. Termer som "nu går vi och kämpar för varandra" eller "gör du en dålig match så sviker du dina lagkamrater" är säkert något som många lagidrottare känner igen sig i. Men om man vågar tänka lite utanför ramen så finns det annan intressant forskning som kanske kan användas för att skapa ett lag i perfekt harmoni. Frågan är bara om spelarna i laget är så goda vänner att de är villiga att spendera så mycket tid tillsammans?
FAKTA
Idrottare om menssynkronisering


Josefin Jonasson, spelare Gusk och Sten Sture
- Jag har hört talas om det och haft kompisar som synkat men jag har inte varit med om det själv. Men om det skulle funka skulle det vara jättebra.

Kajsa Holm, spelare Uppsala Bois
- Vi har haft stora diskussioner om det här (i laget), det går ju bättre vissa perioder.
Men skulle ni vilja synka i laget?
- Vi har sagt att det skulle vara bra, för då skulle alla ha pms samtidigt.

Frida Norén, spelare Gusk
- Jag tror att det är en skröna, som att man säger att man alltid går in i spindelnät i skogen. Snarare att när det väl händer så stärks teorin, men så glömmer man bort när det inte händer. Men jag ser ingen direkt fördel med det utom att man skulle kunna låna tamponger av varandra, och så skulle det bli lång kö till toan innan match.

Maria Thuré, fd spelare Bälinge och Danmarks IF
- Det kan bli så när man umgås väldigt mycket. Inte att man ändrar helt, men att någon växlar någon vecka åt ena hållet och den andra åt andra hållet.
Hände det någon gång inom laget?
- Jo, med personer som jag idrottade men även umgicks privat med. Men jag ser ingen fördel eller nackdel, kanske om man har besvär med det bara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!