Bilbingon är den huvudsakliga inkomstkällan för många av de små klubbarna i Uppsala län. Om verksamheten inte kommer igång kan det för några föreningar handla om uteblivna intäkter på en kvarts miljon kronor sett över hela säsongen.
– Skulle hela säsongen ställas in är det en smärre katastrof för oss. Bingon är den huvudsakliga intäkten och så har det varit sedan 1971, säger Fredrik Westergren i Wattholma IF.
Konsekvenserna kan enligt Westergren drabba både senior- och ungdomsverksamheten i Wattholma.
– Vi måste uppfinna nya vägar som genererar pengar. Vi har några nödplaner på gång, små arrangemang som kan genomföras inom ramen för de rekommendationer som finns.
För Films SK blir det ekonomiska bortfallet inte blir lika tungt beroende på färre bingokvällar.
– Bingointäkterna har legat på mellan 60 000 och 70 000 kronor de senaste åren och det är mycket pengar för oss. Vi står inte och faller med bingon, men lägger vi till intäktsbortfallet för Roslagscupen så blir det kännbart,, säger Olle Olsson, ordförande i Film.
För Films granne, IFK Dannemora/Österby, handlar det om betydligt större summor om hela årets bingointäkter skulle falla bort.
– Det kan handla om 250 000 kronor. Vi brukar börja redan i april och det är i början av året som omsättningen är som störst när vi nästan är ensamma. Nu är hela maj inställt och sedan får vi ta det vecka för vecka, säger Åke Lydh i IFK D/Ö.
Exakt vad konsekvenserna kan bli kan inte Åke Lydh svara på, men nämner att klubben har löpande fakturor att betala, som vatten, el och sophantering på idrottsplatsen.
För Karlholms Goif kan konsekvenserna bli enorma enligt Bengt Argården i klubben.
– Skulle säsongen ställas in så är det en ekonomisk katastrof för oss. Då kanske vi får lägga ner. Vi har personal och vi har driftskostnader för idrottsplatsen, säger Argården, som berättar att föreningen har haft kontakt med polismyndigheten, som dock säger nej till bilbingoverksamheten.
– Det skulle bli mer än 50 personer och då hjälper det tydligen inte att alla sitter i sina bilar och att personalen bär skydd när de säljer brickorna. Att vistas på ett köpcentrum skulle innebära en betydligt högre smittorisk, säger Bengt Argården.
Även Iron, Strömsberg, Rex och Norrskedika tvingas ställa in bilbingon.