Alla stora evenemang, matcher och mässor har bokats av eller skjutits upp under de senaste veckorna och IFU Arena räknar med att göra en förlust på 6–7 miljoner kronor bara fram till midsommar, till följd av coronavirusets spridning.
Situationen är tuff för det föreningsägda bolaget som ägs och drivs av gemensamt av Upsala IF friidrott och Uppsala Innebandyallians (sammanslutning av 16 innebandyföreningar kring Uppsala).
Bolaget har varslat 20 av 26 anställda och hur länge de har råd att stå tomt vet inte Tobias Svensson, som tillträdde som vd för det största icke kommunalt ägda arenabolaget i Uppsala i november.
– Självklart är det lättare att vara en kommunal hall i ett läge som detta, men vi vill kunna ha friheten som vi har och vi vill fortsätta vara föreningsägt med alla fördelar som det ger oss. Det värsta scenariot är att vi inte ska ihop ekonomin och att vi måste ansöka om konkurs. Det ligger inte akut över oss än och det ligger inte i absolut närtid, säger Tobias Svensson.
– Men det hänger på att det inte händer något med fastigheten som måste repareras, och att våra partners och hyresgäster kan fortsätta betala för sig. Får vi inte ha stora publika evenemang kommande höst ligger vi risigt till, så mycket kan jag säga.
IFU Arena har bildat ett mecka för innebandy och friidrott med stort ekonomiskt stöd från Uppsala kommun via hyresavtal. Kommunen är därtill borgenär för det banklån som finansierade arenabygget 2016.
– Vi har haft möten med IFU Arenas vd och vi har en nära dialog eftersom vi har ett borgensåtagande. Vi följer det här noga och vi är fullt insatta i det här och förstår situationen. Det är en jätteutmaning, verkligen, säger Eva Hermansson Flodin, finanschef på Uppsala kommun.
Hur låter dialogen?
– Jag har ställt frågan om deras likviditet och de säger att de klarar sig ett tag till. Vi har över huvud taget inte pratat om konkurs. Om IFU Arena inte kan betala sitt banklån kommer banken att kontakta borgenären, i det här fallet Uppsala kommun. Men vi kommer ha en fortsatt dialog innan – och om – vi ens hamnar i det läget.
Kanske finns IFU Arenas räddning i regeringens krispaket till idrotten? RF har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats. Även arenor och anläggningar ska kunna ta del av stödet.
– Det krävs kreativa lösningar för att rädda detta, konstaterar Tobias Svensson.