Idrottens nya språk

Långa förklaringar hur en passning ska slås, vart en löpning ska tas och hur en variant ska göras. Glöm det. Johan Lundell vill revolutionera hela idrottsvärlden – med ett nytt teckensystem.

Revolution. Johan Lundell har skapat ett nytt teckensystem för idrott. Något han hoppas få in i taktikmanualer världen över.

Revolution. Johan Lundell har skapat ett nytt teckensystem för idrott. Något han hoppas få in i taktikmanualer världen över.

Foto: Tomas Lundin

SPORT2014-07-04 07:00

Johan Lundell är Uppsalabon som vill förändra idrottens grundliga kommunikationssystem. De klassiska ringarna och kryssen som tränare ritar på tavlan, löp- och passningsvägar – de lämnar många frågetecken som ändå måste förklaras med ord, menar Johan Lundell. Något som försvårar inlärningen.

– Vi lever under ordens tyranni, fångade av ordens bojor. Det är orden som ibland begränsar vår kommunikation, säger han.

Det stadium idrottens kommunikationssätt nu befinner sig i jämför han med musikens – där den var för 1 000 år sedan, med bara en variabel, tonhöjden.

Därför har Johan Lundell under de senaste 18 månaderna skapat "Undulo" – ett nytt teckensystem för idrotten.

Att, i text, kort förklara hela modellen är omöjligt. Enkelt sammanfattat kan man säga att han har adderat och förändrat symboler som ska stå för någon aktion. I stället för att bara rita ned en löpning ska man kunna rita ned riktning, fartändring och fartändringsriktning. En passning ska kunna beskrivas i vilken höjd passningen slås. Tanken är att ord inte ska behövas för att beskriva spelet. De olika symbolerna ska räcka. Symboler som han har skapat till sitt nya idrottsspråk.

– Det här är inte ett färdigt språk, det utvecklas hela tiden, säger Johan Lundell.

Lundell drar gärna paralleller när han beskriver teckensystemets innebörd. Det ska fungera för spelare och ledare som en skiss gör för en hantverkare eller som ett nothäfte gör för en musiker. Och tanken är att idrottens teckensystem ska bli lika revolutionerande.

– Mitt mål är inte blygsamt. Det skulle kunna göra för idrotten vad noter har gjort för musiken.

Johan Lundell har gett ut böcker och är ute och samtalar och sprider sitt teckensystem i olika sammanhang. Han samarbetar bland annat med Upsala IF, berättar han. För att verkligen få veta om hans system resulterar i en förenklad inlärning vill han få resurser till en pilotstudie – och då vill han ha den i Uppland.

– Om det här fungerar kommer blickarna att riktas mot Uppland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!