– Destination Uppsala följer främst utvecklingen av idrottsevenemang med tillresta gäster. Vi har därför inte tagit med distriktsmästerskap, regionala mästerskap, enskilda matcher/seriespel eller cuper med färre än 1 000 deltagare i vår statistik. Vi har inte heller tagit med och analyserat publiksiffrorna.
Det säger Anna Lindström, chef för möten och evenemang på Destination Uppsala, som för UNT:s räkning tagit fram statistiken.
Under perioden 2010–2013 var antalet större idrottsevenemang i Uppsala konstant i antal. Det rörde sig om 14 per år.
– Den stora utvecklingen såg vi 2014, då 22 större idrottsevenemang uppmättes. Under evenemangsåret 2015 noterades en fortsatt ökning, främst av antalet SM-tävlingar, säger Anna Lindström
Under påföljande år fortsatte antalet elittävlingar och cuper att öka i Uppsala. Förra året genomfördes totalt 53 mästerskap och större idrottscuper. Innan coronapandemin slog till var 61 mästerskap och större idrottscuper planerade att avgöras i Uppsala i år.
– Prognoserna för idrottsevenemangsåret 2020 såg alltså mycket bra ut. Sen bröt coronaviruset ut. Att följa de restriktioner som finns är naturligtvis givet, men krisen var och är ett faktum. Föreningslivet likväl som besöksnäringen har drabbats hårt.
För Anna Lindström och hennes kollegor på Destination Uppsala är 2020 av- och ombokningarnas tid. Under 2020 har endast sex (6) större tävlingar genomförts sedan restriktionerna i mars infördes.
– Vi arbetar i dialog med arrangörer efter devisen att hellre flytta fram och boka om än att ställa in. Tidigt i mars när restriktionerna om sammankomster först kom arbetade vi i samråd med arrangörer, arenor och anläggningar för att först flytta fram till hösten 2020 och våren 2021. Den här hösten har ägnats åt att ytterligare flytta möten och evenemang framåt i tid.
– Vi ser dock såklart fortfarande osäkerheter kring arrangemangen under vår och sommar 2021. Vi hoppas kunna få genomföra de som planerat och med publik, men arrangörerna arbetar givetvis även med parallella scenarion.
Hur stora ekonomiska förluster pandemin fört med sig när det gäller idrottsevenemangen kan inte Anna Lindström svara på i nuläget.
– Nej, det är vanskligt att beräkna de ekonomiska förlusterna. Jag kan inte ge en rättvisande siffra över krisen då det rymmer ett stort mörkertal och beror på de avgränsningar som görs. Därtill förändras läget nästan dagligen.
Hon betonar att även framflyttade arrangemang är ju att betrakta som förluster i år.
– Sen har vi några arrangemang som har kunnat genomföras – men utan publik. Som bandy- och friidrotts-SM. Även där har tappet varit stort för såväl arrangör som besöksnäringen.
Anna Lindström konstaterar att coronakrisens effekter kommer att märkas lång tid framöver, på flera olika sätt.
– Därför vi hoppas att de som är engagerade i föreningar och förbund bjuder hit deras kongresser och eller mästerskap till Uppsala under åren framöver. Tillsammans kan vi nå längre och med gemensamma krafter kan Uppsala återgå till mer av normalläge, och kanske bättre därtill.
– Att vara optimistisk är inte att förneka vad vi står i nu, att vara optimistisk är att tro att vi har en ljus framtid. Det enda vi vet är att vi inte riktigt vet när detta är över.