Två Uppsalabor har fått i uppdrag att göra årets bandyfinal till något extra. Frida Leijon, som driver Leijons Stenugnsbageri och konditori samt blev utsedd till årets konditor 2016, fick förfrågan att göra den officiella bandybakelsen.
– Bandyfinalen ska bli ett stort arrangemang och då måste man ha en officiell bandybakelse såklart, säger Frida Leijon.
Bakelsen går att köpa från och med i dag, fredag. Själva bakelsen är formad som en bandyboll, och för att få bakelsen rund har Frida gjutit ut en form av en riktig bandyboll. Den består av smaker som choklad, passionsfrukt och saltkola.
– Den smakar både lite syrligt och sött, vilket passar många. Att den ser ut som en bandyboll är nog det som gör den extra speciell.
Johan Hedberg, mer känd som Matgeek med 250 000 följare på Youtube, ska laga den klassiska maträtten pytt i panna. Idén kommer ifrån att traditionellt sett innan en bandyfinal brukar restauranger och krogar servera en rejäl bandyfrukost före matchen, och ofta serveras klassikern pytt i panna.
– Att finalen är tillbaka är sjukt kul! Jag har bott i Uppsala över 20 år och mitt provkök ligger bara ett stenkast från Studenternas så det känns extra kul att få bidra på detta sätt. Pytt i panna är en enkel rätt att göra och det finns egentligen inga rätt eller fel, men jag har fokuserat på råvaror från Uppland i min version. Vad man än väljer är det viktigt att man har fått en rejäl måltid innan finalen, säger Johan Hedberg.
Bandyfinalen spelas i Uppsala den 17:e mars.