Handikappidrotten i Uppsala saknar verksamhet på elitnivå och förutsättningarna för funktionshindrade att idrotta är små. De föreningar som finns i dag arbetar individuellt och det saknas en övergripande organisation. Detta för med sig negativa konsekvenser på flera sätt, menar Katarina Eriksson på Uppsala Handikappidrottsförening. Främst försvårar det för föreningar att ansöka om ekonomiskt stöd.
– Det är ett jätteproblem. Det finns pengar från landstinget som är öronmärkta för handikappidrott. Men eftersom vi inte har ett fungerande förbund så kommer vi inte åt pengarna. Handikappidrotten kretsar i dag kring eldsjälars engagemang, säger Katarina Eriksson.
Föreningar kan söka ekonomiskt stöd via landstinget. Men hur mycket pengar som finns att tillgå beror på antalet föreningar, lokala stödsammankomster och utbildningstimmar som finns i länet. Detta bedöms i sin tur efter hur många föreningar som är anslutna till handikappidrottens förbund. I Uppsala har denna typ av förbund länge saknats, vilket innebär att det inte funnits några pengar att söka.
Idag finns ett förbund: Upplands Handikappidrottsförbund. Deras syfte är vara en hjälpande faktor för handikappidrott i Uppland. Men förbundet har knappt några pengar alls, och eftersom de inte har något att erbjuda så ansluter sig heller inga föreningar.
Ludwig Persson, som arbetar på Upplands Idrottsförbund, håller med om det finns problem i regionen. Han menar att det finns resurser att tillgå, men att det saknas en paraplyorganisation för handikappidrotten.
– De största föreningarna vet inte var man får tag på pengar. Och det är givetvis ett problem, säger han.
De senaste åren har ingen Uppsalabo deltagit i Paralympics. I den senaste svenska OS-truppen ingick 59 svenskar. Ingen av dessa var från Uppsala. Och det är ingen slump, hävdar Katarina Eriksson.
– Det finns i princip ingen funktionshindrad elitidrottare i Uppsala. Vi har en kille som är jätteduktig på basket, men han måste åka till Eskilstuna för att spela. För här får vi inte ihop något lag, säger hon.
Det är inte bara elitidrotten som påverkas. Niklas Rossi, vice ordförande i Upplands handikappidrottsförbund, menar att det finns stora sociala vinster för de handikappade som idrottar.
– Får man inte den möjligheten så finns risken att man kan känna sig rätt ensam. Och så är det i dag, det finns knappt några utövare. Vi måste bli bättre på att nå ut till funktionshindrade som vill idrotta, säger Niklas Rossi.
Pär Englund, som arbetar med föreningsstöd vid kontoret för samhällsutveckling i Uppsala kommun, berättar att Idrotts- och fritidsnämnden i dag har 379 000 kronor som betalas ut till föreningen Uppsala Handikappidrott. Dessutom kan föreningar söka aktivitetsstöd för funktionshindrade som deltar i verksamheten. Men nämnden för Hälsa och omsorg har däremot inga idrottsbidrag.
– Idrotts- och fritidsnämnden och Nämnden för hälsa och omsorg har inlett en dialog för att se över hanteringen av handikappidrottens frågor, berättar Pär Englund.
Handikappidrotten i Uppsala saknar resurser
HANDIKAPPIDROTT. Idrotten för funktionshindrade i Uppsala är illa koordinerad. Det finns inget övergripande ansvar och det saknas ekonomiska resurser. Och det är de handikappade som drabbas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!