Hancock fortfarande nummer ett

SPEEDWAY. Rospiggarnas viktigaste förare 2008:Greg Hancock.Igen.Efter 13 säsonger är amerikanen fortfarande nummer ett i klubben.- Jag är bara en i laget, säger Hancock själv.

Sport2008-04-27 19:35
Greg Hancock tillhör den absoluta speedwayeliten år efter år, han är världsmästare, amerikansk mästare och har vunnit både svenska, danska, tjeckiska och brittiska ligan.
Trots stjärnstatusen är det ­ingenting som märks på Greg Hancock.
Han står med båda fötterna på jorden. Som alltid.
Ödmjukheten lyser igenom på många plan hos Greg Hancock.
När UNT ber honom berätta om hur det känns att åter vara den viktigaste föraren i Rospiggarnas lagbygge protesterar han vilt.
- Nej, nej, nej, jag är en i laget. Inget annat, fastslår han gång på gång.
Greg Hancock utvecklar sina tankar:
- Alltså, jag kör inte i laget själv och kan inte göra något om jag inte har back up. Jag är en del i laget, inget mer.
Ni hör. Hancock är en lagspelare och det är därför inte så konstigt att hans namn och epitet som "speedwayens gentleman" och "världens bäste lagåkare" ofta nämns i samma meningar.
Poängen är att Hancock betyder mer för Rospiggarna än just hans poäng. Greg Hancock är stor på och utanför banan.

Ett starkt minne undertecknad har kommer från en match mot Västervik 2004 när Andreas Messing körde några av sina första heat i elitserien. Hancock och Messing var på väg mot en femetta varpå Hancock släppte gasen och lät unge Messing åka om på upp­loppet och ta hand om heatsegern.
- Det är viktigare att de unga killarna får vinna än en gammal gubbe som jag. Han behövde det mer, sa amerikanen till mig då.
Speedwaylegendaren fyller 38 år i sommar. Han har varit Rospiggarnas stjärna ­sedan han kom 1995 och är givetvis en levande legend
i speedwaytokiga Hallstavik.
Han blev svensk mästare redan första året i Sverige och resten av historien kan ni.
Sedan han kom till Hallstavik har Rospiggarna tagit fyra guld, tre silver och ett brons. När historien ska skrivas om Rospiggarnas fantastiska era, är det Greg Hancock som blir huvudperson.
Nyckeln till framgångarna.
Alltid på rätt ställe, alltid bäst, aldrig skadad.
Ja, nästan i alla fall.
- Jag hade en tuff krasch i Polen i juni förra året och hade ont i ryggen efter det i stort sett hela förra säsongen. Det var en ganska jobbig tid där ett tag, säger han.
Men passionen för sporten gör att Greg Hancock vägrar ge upp. Ännu hungrar han efter mer och inför varje ny säsong pressar han sin kropp till max när det gäller uppbyggnadsträningen.
- Jag hade en vila på en, två månader hemma i Kalifornien under vintern, men sedan har det varit full fart. Min ambiton är att alltid bli bättre och bättre, säger han och gör ingen hemlighet av att vill ta tillbaka sin världsmästartitel som han tog 1997.
Men VM-säsongen började sisådär i slovenska Krsko i lördags. Rospiggen tog sig till semifinal som siste man och väl där blev det respass.
- Det är klart att jag ville vinna, men det var en helt okej premiär. Det var innerbanan som gällde ­under hela tävlingen och jag fick oftast jobba från yttern.

På tisdag är det efterlängtad elitseriepremiär med Rospiggarna.
Hallstaviksklubben har en del rutin i årets trupp, men de flesta är ändå bara barnen i jämförelse med Greg Hancock.
Amerikanen är inne på sin 14:e säsong med Rospiggarna och det har varit en resa med både toppar och dalar. Efter guldet 2002 har det mest varit dalar.
I år väntas Rospiggarna kriga kring slutspelsstrecket i tabellen.
- Jag är verkligen laddad inför premiären. Jag tror på det här laget och vi kan mycket väl slåss om slutspelsplatserna. Men vi bygger ett lag för framtiden. Vi är ganska unga än ? eller vi och vi, de andra är ganska unga.
Och så skrattar han. Han gör det ofta, amerikanen som ständigt syns med ett ­leende på läpparna.
Greg Hancock
Ålder: 37, född 3 juni 1970.
Bor: Kalifornien, USA och Norrtälje, Sverige.
Familj: Fru Jennie och två barn.
Klubbar: Rospiggarna (Sverige), Czestochowa (Polen), Togliatti (Ryssland).
Hancock i VM:
1995: Fyra.
1996: Brons.
1997: Guld.
1998: Sexa.
1999: Nia.
2001: Femma.
2002: Sexa.
2003: Femma.
2004: Brons.
2005: Femma.
2006: Silver.
2007: Sexa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!