Guldcoach tar över Uppsala

BASKET. Det tog sin lilla tid, men efter veckor av spekulationer är det nu klart.Den förre guldcoachen Wally Smith blir den som ersätter Olle Lundén som coach i Uppsala Basket.- Jag har ganska mycket framgångar bakom mig och jag hoppas att det ska fortsätta på samma vis i Uppsala, säger Smith.

Sport2008-06-24 15:55
Wally Smiths meritförteckning är en av branschens längsta. Han kom till Sverige 1978 genom vännen och coachkollegan Kenny Grant, och har genom åren vunnit inte mindre än tre SM-guld som huvudcoach och två som assisterande coach. Två gånger har han dessutom blivit utsedd till Årets coach i Sverige.
Nu ska han ersätta Olle Lundén i Uppsala Basket. Och han är redo.
- Det är klart att det har gått ett par år sedan jag var med i hetluften, men det ser inte jag som något problem. Jag är riktigt sugen på att komma tillbaka till seniorbasketen igen, säger Wally Smith.

Han beskriver sig själv som en engagerad coach som ställer höga krav på sina spelare.
- Jag tror på disciplin och förberedelse i form av hårt arbete. Jag har alltid höga krav på mina spelare och är de bara med på det kommer det inte att bli några problem.
Hans senaste jobb i Basketligan var som assisterande coach i Solna Vikings för två år sedan. Den gångna säsongen coachade han Blackebergs damer och senast han var huvudcoach på liganivå 1993 när han förde Stockholm Capitals till SM-guld.
- Efter SM-guldet 1993 har jag nästan bara jobbat med ungdomsutveckling i Stockholmsområdet, säger Smith som ser framemot att jobba med Uppsalas sådana som Andreas Person och Anton Gaddefors.
- Det ska bli intressant att jobba med dem. De killarna är riktigt lovande och det ska finnas utrymme för dem att utvecklas ännu mer i klubben.
Uppsala Baskets ordförande Gunnar Preuss håller med.
- Wally är bra på att utveckla talanger och det var viktigt för oss i vår jakt på tränare. Vår målsättning är att skapa förutsättningar för att ge de unga spelarna speltid och han ser hur man kan lyfta fram unga spelare.

Preuss ser inga problem med att det har gått 15 år sedan Smith var huvudcoach senast i ligan.
- På senare tid är han kanske orutinerad på liganivå, men det viktigaste är att han är sugen och vill träna. Men hans erfarenhet och det faktum att han har lyckats tidigare är också en viktig del.
Wally Smith börjar sitt nya liv i Uppsala i mitten av juli. Han vill inte uttala sig om någon målsätting eller liknande innan han vet vilka spelare han kommer att förfoga över till hösten.
- Först och främst ska vi få ihop ett lag. Nu finns det en stomme, men det finns ju en del hål att fylla, säger Wally Smith.
Så är det. Än så länge är bara sju spelare kontrakterade, och frågetecken finns för Andreas Person, Fredrik Jönzén och Anton Gaddefors vara eller inte vara i klubben. Alla tre har option att bryta kontraktet vid utlandsspel.
- Vi får se hur det ser ut senare i sommar. Min målsättning att bygga en större stomme av svenska spelare, men om vi lyckas med det får vi se, säger Wally Smith som ser fram emot säsongen.
- Jag vill inte prata om målsättningar eller så, men självklart siktar jag högt. Jag har ganska mycket framgångar bakom mig och jag hoppas att det ska fortsätta på samma vis i Uppsala.

FAKTA
Uppsala Basket just nu
Det här har kontrakt:

Andreas Person, Anton Gaddefors, Mannos Nakos, Fredrik Jönzén, Mikael Åhrberg, Danny Gathings, Thomas "TJ" Jackson.
Gaddefors, Person och Jönzén har optioner för att bryta kontraktet vid utlandsspel.

Wally Smith - karriären år för år
1978-79: Huvudcoach för KFUM Linköping
1979-80: Assisterande coach för Hageby (SM-guld)
1980-82: Huvudcoach för Duvbo
1982-84: Huvudcoach för KFUM Söder (damer)
1984-86: Huvudcoach för Hageby, (SM-silver och Årets coach 1985)
1987-89: Assisterande coach för Södertälje, (SM-guld 1988)
1989-91: Huvudcoach för Södertälje (SM-guld 1990 och 1991)
1991-93: Huvudcoach för Stockholm Capitals (SM-silver och Årets coach 1992, SM-guld 1993)
1997-98: Assisterande coach 08 Stockholm
2005-07: Huvudcoach för Solnas Vikings utvecklingslag och intruktör på Solna BG
2006-07: Assisterande coach för Solna Vikings.
2007-08: Huvudcoach för KFUM Blackeberg (damer)
2008-09: Huvudcoach för Uppsala Basket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!