Graff ohotad JTCC-kung
När STCC-cirkusen mellanlandade på Gelleråsen i Karlskoga var UNT på plats i fokus stod - som vanligt den här säsongen - Alexander Graff.
Foto: Micke Fransson
Parkeringsgrannen heter Bosse och när han får höra att jag kommer från Uppsala går han igång och börjar prata om Uppsalamaffian. Den här gången handlar det inte om "Tjock-Steffe" utan om Graff, Ekström, Appelquist, Lööf och Graff igen i juniorklassen JTCC.- Det är jävligt mycket upplänningar nu för tiden, och de är bra också, säger Bosse.
Jag nickar instämmande, Bosse fortsätter:
- Jag förstår inte vad ni gör där borta. Du vet, vi har Gelleråsen men det är nästan lika många Uppsalaförare som Karlskogaförare här. Ni har väl inte ens en egen bana?
Han svarar på frågan själv:
- Nej, det har ni ju inte, så det är ju bra konstigt att ni har så många förare.
Konstigt eller inte, men det är rättvist att säga att Uppland just nu håller på att skapa sig en racingkultur som inte tidigare funnits. Riktigt hur den kommer att se ut är väldigt svårt att säga.
Banracingen i Uppland är ung och under utveckling, och en av dem som just nu leder utvecklingen framåt är Alexander Graff, 21. Men mer om honom senare.
Den sista lördagen i maj ligger temperaturen konstant runt 30-strecket i Karlskoga. Utanför Gelleråsen fylls luften av fågelkvitter blandat med motorljud och innanför entrén tornar tältkaravanerna upp sig.
Det är där det magiska sker, fixandet och trixandet som lägger grunden till hur det går där ute på banan. Och det är mycket mer folk runt teamen än vad man kan tro, även om det "bara" handlar om JTCC.
- JTCC har blivit så mycket större bara jämfört det senaste året, berättar John Graff, pappa till Alexander och Christoffer och ordförande för JTCC-föreningen.
- Det är stora aktörer som har kommit in serien, som Picko Troberg, Alx Danielsson och Mattias Ekström som har sina egna stall numera. Vid vissa race i fjol var vi tolv startande, i dag är vi 28 och då blir allt runtomkring också större.
Så är det. För oss i publiken är det lätt att ta sig till motorbanan, lösa ut biljetter och se både tester, kval och finalrace utan någon större ansträngning. För teamen som deltar ser verkligheten helt annorlunda ut.
Jag ramlar runt i trånga passager, bland dånande motorer och redan från tidig morgon är jobbet igång med tester och tester på det.
De större teamen består av minst tolv man som bygger upp en oas med tält och golv och har mediamänniskor som har hand om allt från kaffekokare till inbjudna vip-gäster och sponsorer. Det röda Uppsalabaserade AB G Persson-stallet med Alexander Graff, Marcus Fluch och Tommie Lööf har tagit för sig en plats tidigt i karavanen, med Christoffer Graff och Robin Appelquist inte långt ifrån sig.
Det är knappast tyst i deras depå. Mycket händer bakom kulisserna inför finalen i JTCC. Bilarna justeras under febril aktivitet kort före att det är dags för line up.
Alexander Graff är lugn. Om bara några minuter ska han trycka plattan i mattan för att köra ännu en final som en hel motorfamilj sett fram emot i veckor.
Jag berättar för honom vad min parkeringsgranne har sagt och Alexander förstår honom.
- När jag började i JTCC 2006 var det i stort sett bara jag som var från Uppsala. Det är lite annorlunda nu och varför det har blivit så vet jag inte riktigt, men det är riktigt kul.
Innan han försvinner ut från depån enkelhet förklarar han kvällens taktik:
- Nu ska jag bara ut och köra. Mitt mål är att bevaka min placering.
Inget märkvärdigt, bara en självklarhet. Att han har kvalat in i pole position gör inte målsättningen sämre.
JTCC-finalen blir enkelspårig. Graff är helt enkelt för snabb för sina konkurrenter, teamkamraten Fluch håller avståndet bakom och Golfduon bevakar bara sina placeringar över målgången.
Efter målgång bubblar det små ord av glädje ur munnen på JTCC-kungen. Han vann igen. Han vann ohotat från start till mål.
Om och om igen får Alexander Graff berätta om racet som gav teamet i depån glädjenoja.
- Det var lite tuff körning det första varvet, men sedan var det inga problem. Jag kom iväg bra och fick en lugn resa. Jag hade något snabbt varv men jag sa till mig själv att "det här räcker, jag behöver inte åka fortare".
Tommie Lööf, som blev åtta och får starta i pole position i söndagens race, står bredvid och skakar på huvudet och skrattar.
- Det är kul att du är ärlig i alla fall ...
Alexander Graff ler och är nöjd med dagens arbete. För flera av teamkollegorna slutar dock inte dagen i och med målgången. Nu ska bilen gås igenom från topp till tå igen, tältplatsen ska göras i ordning och förberedas inför morgondagens äventyr.
- Då kommer vi har ungefär 90 vip-gäster här i tältet och vi har egen kock och en servitör på plats, berättar Alexander Graff.
Som sagt, JTCC har blivit mer än bara de där tio varven runt motorbanan.
JTCC just nu:
1)Alexander Graff 36 p, 2)Marcus Fluch 24 p, 3)Johan Kristoffersson 22 p...7)Tommie Lööf 12 p...9)Christoffer Graff 10 p...12) Andreas Ekström 8 p
STCC just nu:
1)Fredrik Ekblom 24 p, 2)Richard Göransson 17 p, 3)Thed Björk 16 p, 4)Robin Rudholm 15 p, 5)Mattias Andersson 12 p
FAKTA: Gelleråsen
Karlskoga Motorstadion är en av Sveriges anrikaste banor och har funnits i snart 60 år. Anläggningen har renoverats och byggts om och är ensam i Norden om att ha en digital resultattavla där man kan följa förarna under racen.
Banfakta:
Varvet: 2, 530 km
Antal varv: 33 STCC/10 JTCC
Rekord: 1.08,030 (2007)
1)Alexander Graff 36 p, 2)Marcus Fluch 24 p, 3)Johan Kristoffersson 22 p...7)Tommie Lööf 12 p...9)Christoffer Graff 10 p...12) Andreas Ekström 8 p
STCC just nu:
1)Fredrik Ekblom 24 p, 2)Richard Göransson 17 p, 3)Thed Björk 16 p, 4)Robin Rudholm 15 p, 5)Mattias Andersson 12 p
FAKTA: Gelleråsen
Karlskoga Motorstadion är en av Sveriges anrikaste banor och har funnits i snart 60 år. Anläggningen har renoverats och byggts om och är ensam i Norden om att ha en digital resultattavla där man kan följa förarna under racen.
Banfakta:
Varvet: 2, 530 km
Antal varv: 33 STCC/10 JTCC
Rekord: 1.08,030 (2007)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!