Fotbollen sätter ned foten - inför nolltolerans

Svordomar, förolämpningar och hot kryper allt längre ner i åldrarna, men den första april i år sätter Upplands fotbollsförbund ner foten.Enligt samma modell som i exempelvis Stockholm införs nolltolerans på fotbollsplanen.- Vi måste dra vårt strå till stacken, säger förbundets ordförande Mats Holmberg.

Foto: Fredrik Sandberg

Sport2008-01-28 17:01
Att motarbeta det verbala och fysiska våldet är något som Svenska fotbollförbundet har gett hög prioritet för 2008. Flera distrikt, däribland Stockholm och Skåne, har redan infört nolltolerans och nu är alltså Uppland näst på tur.
- Alla arbetar kanske lite olika, men jag tror vi ligger i framkant, säger Mats Holmberg som under sina tio år som förbundsordförande tycker att klimatet på fotbollsplanen har hårdnat:
- Våld, brutalitet och svordomar har gått ner i åldrarna. Det är både sorgligt och tråkigt.

Men med nolltoleransen hoppas förbundet på att kunna stävja utvecklingen. Rasistiska påhopp, könsord, svordomar eller liknande förolämpningar ska nämligen bestraffas direkt, med utvisning från planen. Och ungdomsspelare som får mer än en grov utvisning kommer att bli kallade till samtal på förbundet.
- Det här är framför allt viktigt för att vi ska få ett bättre klimat i och omkring fotbollen. Och min förhoppning är att det kommer ge resultat, säger Holmberg och fortsätter:
- Jag har varit på en del ungdomsmatcher i Stockholm och där är det betydligt färre svordomar och förolämpningar på planen.
Hittills har han bara mötts av positiva reaktioner.
- Ja, någonting måste ju göras, säger Vaksalas Leif Johansson, ledare för F94 och aktiv i den arbetsgrupp som arbetat fram förslaget på förbundet.
- Den verbala situationen har bara blivit värre. Kanske är det hårdare bland killar, men klimatet hårdnar även bland tjejerna, fortsätter han.
Och att vidta åtgärder mot olämpligt beteende ser han bara som positivt, såväl när det gäller spelare som föräldrar och ledare.
- Förut kanske det har varit svårt att definiera detta i regelboken, men nu kan en domare ha nolltoleransen i bakhuvudet och som stöd, säger han och får medhåll av regionsdomare Bekir Jusufbasic:
- Nolltoleransen står egentligen redan i regelboken, men nu har vi markerat att det här beteendet inte får förekomma alls.

Men kan en domare höra allt?
- Oftast gör man faktiskt det. Och så har man ju assisterande domare som också hör, säger Jusufbasic och tillägger:
- Men det gäller att stå för det vi gör och visa var gränsen går. Kallar någon en annan för "idiot" så är det utvisning som gäller. Inget annat.
Men det är alltså inte bara spelare som nolltoleransen riktar sig mot. Förebilder som föräldrar och ledare står även de för det ibland alltför grova klimatet.
- Föräldrarna kan ibland vara värst, säger ordförande Holmberg som dock hoppas på att samtliga inblandande kommer må bättre av nolltoleransen:
- Kan vi lära ungdomarna det här nu har vi kommit en bra bit mot ett lugnare klimat. De blir ju kanske själva ledare sen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!