Fler ska kunna kombinera idrott med studier

Nu ska elitidrotten sättas i första rum i Uppsala. Ett kommunövergripande elitidrottsprogram presenterades under fredagen – där möjligheten att kombinera studier med sin idrott blev en stor fråga.

Maria Patel (S) och Caroline Hoffstedt (S) presenterade ett kommunövergripande elitidrottsprogram i Celsiusskolans lokaler under fredagen.

Maria Patel (S) och Caroline Hoffstedt (S) presenterade ett kommunövergripande elitidrottsprogram i Celsiusskolans lokaler under fredagen.

Foto: Madeleine Andersson

Sport2019-10-25 13:20

Uppsala är en av de första kommunerna i Sverige att ta fram ett program för elitidrott. Förslaget innehåller fyra målområden – ”livslångt idrottande”, ”den moderna elitföreningen engagerar”, ”Inkluderande elitidrott” samt ”jämställdhet för framgångsrik elitidrott” – och målet att få elitidrotten högre upp på kommunens agenda.

– Enligt många är det tabu att prata om elit, men det finns inget motsatsförhållande mellan elit och bredd, delarna hänger ihop, säger Caroline Hoffstedt, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor.

– Bredden behöver förebilder och eliten stärker gemenskapen och är viktigt för sammanhållningen samt för att skapa en identitet. Vi har våra två universitet och statliga myndigheter, nu får vi chansen att lyfta fram vår fantastiska elitidrott.

Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, fyller i:

– Det här kan bli en plan att hålla i handen där vi samlar alla mot ett mål. Föreningarna är motorn i det hela, men genom programmet ska vi hitta en riktning för kommunen, föreningar och för näringsliv.

Pressträffen hölls på Celsiusskolan i Uppsala. Sveriges största idrottsgymnasium satte tonen och möjligheten att just kombinera sin elitidrott med studier lyftes fram som en viktig fråga. Inte bara på gymnasienivå.

– Vi har regelbundna träffar med universitet där vi försöker hitta samverkansytor, säger Caroline Hoffstedt. Vi har till exempel ett samarbete mellan gymnasiet och universitet kring hur man ska få fler unga att söka till högre utbildning. Jag ser det på samma sätt att vi borde kunna hitta en modell där man som elitidrottare söker en högre utbildning genom att universitet möjliggör det i sitt kursupplägg och scheman och andra delar.

Att bryta en akademisk norm är möjligen tufft, men inte omöjligt, anser Hoffstedt.

– Det är inte en lätt fråga, men självklart kommer jag göra allt jag kan i min roll för att universitet också ska se vikten av det här. Det är ju dessutom ett sätt för dem att få in duktiga studenter och en bredd av studenter.

Är det en ”college”-variant vi pratar om?

– Det är klart att jag är inspirerad av de elitidrottsuniversitet som finns, men om man som en första etapp kan jobba för att möjliggöra scheman, tentor och sådana små saker som är oerhört viktiga för att få ihop studier med elitidrott … Då tycker jag att vi ska göra det och börja där.

Även Celsiusskolan kan förbättras och breddas, menar Caroline Hoffstedt. Celsiusskolan erbjuder i dag en kombination av gymnasiestudier med en idrottssatsning på riks-, nationell- och lokalnivå (Rig, Niu och Liu). Antalet program är få söktrycket är högt. 

– Nu har vi ett system i den svenska skolan där betygen avgör vilken skola du kommer in på, men jag tycker inte att det ena ska utesluta det andra. Jag blir frustrerad när jag hör om unga som har den där talangen och som så gärna vill utvecklas inom sin idrott. Har du talangen men kanske inte betygen för att komma in på Samhällsvetenskapsprogrammet eller Natur, ska man kunna kombinera ett skickligt yrkeskunnande med idrott på elitnivå. Det här behöver vi göra något åt nu, säger Caroline Hoffstedt.

Idrotts- och fritidsnämnden behandlar förslaget till ett kommunövergripande elitidrottsprogram på måndag och målet är att förslaget ska upp på kommunstyrelsenivå under våren 2020.

Karta: Celsiusskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!