Erik Niva gästar stadsbiblioteket

Fotbollsexperten och författaren Erik Niva gäster Uppsala stadsbibliotek på fredag 10 februari. I sina böcker låter han fotbollen reflektera samhällsutvecklingen i en hel värld.

Foto: ERIK M˜RTENSSON / TT

Sport2017-02-09 09:46

Det var under åren i England som Erik Niva upptäckte att den fanns en ny sorts sportjournalistik. En journalistik som placerade idrotten i ett större sammahang och där rapporteringen inte stannade vid matchreferat. När han återvände till Sverige var svensk sportjournalistik på väg att ta det steg som brittisk press hade tagit flera år tidigare. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Rapporteringen blev mer än tabeller och resultat. Samhället och samhällsutvecklingen kunde återspeglas i idrotten, resonerade mediebolagen.

Idag är Erik Niva en av landets främsta fotbollsjournalister. Han arbetar för Aftonbladet och Viasat Fotboll. Han är en etablerad författare och expertkommentator.

Bokidéerna är resultatet av en sorts retrospektiv hållning till hans journalistiska värv.

– Jag försöker hitta en linje i det jag gjort. I början undrade jag hur fotbollen förhöll sig till världen. I nästa bok resonerade jag kring vad fotbollen gör med individen och och på senare tid har jag frågat mig om jag fortfarande gillar fotboll.

Han fick kommentera utvecklingen i Egypten under den arabiska våren. Hur våldet på läktarna kunde länkas till grupperingar som slogs om makten i landet. Han talar om fotbollsfirmor i Polen, det vill säga huliganer, som i första hand är yrkeskriminella och där fotbollen är sekundär och kampen om territorium primär. Fotboll och livet runt omkring den är mer än idrott kort sagt.

Även om han är van vid att vända sig till en stor publik i sina texter och tv-sändningar är mötet med en publik på ett bibliotek något annorlunda.

– Det är mer påtagligt att ha hundra åhörare än hundra tusen tv-tittare.

Dagens fotboll uppdelad i olika världar. Vi har den professionella ligafotbollen som får en allt lösare anknytning till lokalsamhället. Klubbarna är mer att likna vid varumärken som lockar massorna till fåtöljer och bardiskar. Sedan har vi fotboll som fortfarande har en stark koppling till lokalsamhället.

– Den fotbollen är fortfarande samhällsnyttig. Den befinner sig i en folkrörelsemiljö och det är lätt att känna samhörighet med den. När det gäller den kommersiella ligafotbollen tittar flera hundra miljoner människor på tv i två timmar, sedan är det klart. Men lever och dör inte med sin klubb längre. Den har blivit en underhållningsindustri.

Samtidigt har fotbollen blivit global. Länder som Australien, Kina och USA uppvelever ett växande intresse och den professionella ligafotbollen har etablerat sig här.

Fotbollen i Sverige fick sin nuvarande ställning efter framgångarna i fotbolls-VM 1994. Erik Niva flikar även in EM på hemmaplan 1992. Den finns ingen annan kulturyttring som samlar lika många människor idag. Det gäller både Sverige och stora delar av världen.

– Fotbollen engarerar. Den väcker starkare känslor att skriva om Malmö FF än om en regeringsombildning.

I det postmoderna samhället där religion och ideologi inte har samma betydelse för människor som förr blir dagens fotboll en möjlighet att på nytt se världen i svart-vitt. Men det får inte gå för långt, menar Erik Niva

– Kompromisslös lojalitet är oerhört farligt.

Personligt

Namn: Erik Niva

Född: Gällivare, 1978.

Yrke: Journalist och författare. Har skrivit flera böcker. Bland andra "Den nya världsfotbollen", "Utväg fotboll", och "Linje Blå: AIK". I böckerna skildrar han hur världen förändras sedd genom fotbollsögon. Vidgade klyftor, inbördeskrig och fotbollens roll för sammanhållningen i ett samhälle. Han vann Publicistklubbens pris Guldpennan 2011.

Aktuell med: föfattarträff på Uppsala stadsbibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!