– Barn med olika funktionsvariationer har begränsad tillgång till fritidsaktiviteter och vi såg att det fanns ett behov av detta, säger Lotte Sederholm, projektledare hos Ge makten vidare - ett Arvsfondsprojekt som drivs av FUB Uppsala, som också startat initiativet på lokal nivå.
Med hjälp och stöd av Svenska Parasportsförbundet lyckades man anordna Special Olympics School Day för första gången i Uppland 2018. Konceptet är skapat av Parasportsförbundet och totalt i Sverige har det nu varit cirka 50 olika evenemang där elever fått prova på olika sporter.
– Jag vill verkligen lyfta fram att det ekonomiska stödet som vi får från Arvsfonden gör otrolig samhällsnytta. Vi kommer inte att kunna köra det här nästa år, då vårt projekt tar slut då. Frågan är vem som tar över stafettpinnen, säger Lotte Sederholm.
Då hoppas man att Uppsala kommun utser en ny aktör som ansvarar för att evenemanget äger rum. Även om det finns medel och söka samt stöd från Svenska Parasportsförbundet så behöver en arrangör ta det större ansvaret.
– Vi har engagerat oss i detta för att vi såg hur stor skillnad det gjorde för barnen. En lärare uttryckte i dag att: ”Här kan våra elever slappna av och vara sig själva, det är viktigt att de får göra saker tillsammans med människor som de kan känna igen sig i”.
Eleverna får testa på allt i från dans till löpning och konståkning. I ishallen har en så kallad ”No Fall”-skena installerats i taket för att du, oavsett förutsättningar, ska kunna ta dig en tur på skridskor.
– Trots att du har svår balans eller sitter i rullstol så kan du med hjälp av en sele ändå åka skridskor. Det blir möjligt att testa och då kan du även träna upp stabiliteten, säger Lotte Sederholm.
Det är inte första gången Råze Soisuren, 15 år, står på grillor men första gången hon testar selen och skenan.
– Jag har lite svårt med balansen och synen men det här var väldigt kul, säger hon.
Special Olympics School Day är ett evenemang som skriker gemenskap. Här vinner ingen, och alla ”tävlar” utifrån sina egna förutsättningar. Evenemanget pågår under tre timmar och i slutet får alla en medalj. Utöver arrangören arbetar gymnasieelever, volontärer och föreningar för att göra evenemanget möjligt.