Ehrnvall har inte slutat bry sig

HELGINTERVJU. Kaoset, prestigen och de många viljorna.Nu talar tennisprofilen Andreas Ehrnvall ut om varför han efter 20 år lämnade Upsala Studenters IF. - Det är för många individer som drar åt olika håll.

Foto: Nina Leijonhufvud

Sport2008-04-13 16:52
Andreas Ehrnvall slår sig ned i en soffa på ett konditori en välriktad smash från sin förra arbetsplats i Svandammshallen.
Det har gått snart tre månader sedan han valde att lämna Upsala Studenters efter mer än 20 år i föreningen.
Varför?
Det visar sig att svaret på den frågan är ganska enkelt.
- Först och främst: Det sista året har inte varit lika roligt. Det är för många individer som drar åt olika håll.
- Sedan ... även om det låter konstigt, fanns det ingen plats för mig längre. Jag vet att jag har mitt kontaktnät och att jag brinner för att träna de bästa, där man kan ställa de högsta kraven. Men just nu var det för många som ville ha framskridna positioner inom klubben och då var det bäst att jag klev av och låter de som tror att de kan göra det bättre sköta det.

Hur gick dina tankar? Ville du egentligen lämna klubben?
- Jag kan sammanfatta det kort och säga att det var en gemensam överenskommelse mellan mig och nye ordföranden Robert Wikström, säger Ehrnvall, tar en klunk kaffe och levererar ett råd till den nya styrelsen.
- Jag hoppas att de sätter rätt personer på rätt platser och jag hoppas verkligen att de för Studan tillbaka till sitt sköna spår. Jag vill inte framstå som en bitter avhoppare, men jag har varit där alldeles för länge för att sluta bry mig.
Många år har gått sedan han sju år gammal slog sina första bollar på de där grusplanerna utanför Studenternas en sommardag 1977. Många matcher har spelats sedan han som 15-åring 1985 gjorde debut i elitserien i en dubbelmatch ihop med Stefan Eriksson.

Hur är ditt för förhållande till klubben i dag?
- Mitt största hjärta klappar fortfarande för Studan och min förhoppning är att kunna komma tillbaka till klubben och bygga det jag har mina idéer om.

Som ...?
- Jag vill jobba med sponsorer, och jag är säker på att om man lägger fram det på rätt sätt finns det alla möjligheter i världen att göra något riktigt stort med tennisen i Uppsala.

Hur viktigt är det med en elitsatsande del i Studan?
- Min filosofi är att har man ingen elit har man ingen bredd. Upsala Studenters själ har genom alla år varit eliten. Det är framgångarna i SM och i seriespelen som gjort att folk har sökt sig till klubben. Nu vet jag inte längre om det är så i klubben.
- Därför hoppas jag att Studan bibehåller känslan för seriespelet. Nu har Studan för första gången lag både i herrarnas och damernas elitserie, men jag tror många undrar vad Studans plan är, hur ska man satsa?

Du ... det blev mycket reaktioner efter UNT:s avslöjande om den uteblivna teamsatsningen på fem av de mest talangfulla spelarna.
- Ja, och jag förstår att folk pratade om det. Jag säger inte att man måste skapa ett team, men nu har vi har fem superbra talanger och varför kan vi inte bygga träningar ihop som ett a-lag? Det skulle skapa en skön miljö. Visst, tennis är en individuell sport, men att känna den där sammanhållningen inom en klubb är viktigt. Hjärtat finns inte längre på samma sätt som på min tid.
Som det är nu går det inte att genomföra en sådan satsning i klubben, menar Ehrnvall. Och det är prestigen bland tränarna som håller på att bli tennisens fall, säger han.
- Det gäller att vi inom tränarkåren ser oss själva i spegeln och frågar var jag passar bäst någonstans, i vilken kategori jag hör hemma? Det är jätteviktigt att man har ett öppet sinne och inser att man inte kan vara bäst på allting. Just nu är det så mycket prestige, typ "det här är min spelare, ingen annan ska få träna henne".
- Som tränare ska du ge spelaren de bästa förutsättningarna att bli bra och jag vet ingen tennistränare i världen som är bäst på alla sorters träning. Det värsta är att det är spelarna som får lida när vuxna människor inte kan samarbeta.

Du tränar Anna Brazhnikova som spelar för Studan, men du är inte anställd av klubben längre. Känns det konstigt?
- Ja, och det är synd att det ska behöva vara så. Nu i morse till exempel, då stod jag och tränade med Anna i Gottsundahallen och på banan bredvid stod Kalle Flygt med Erik Thorelli. Ingen av oss jobbar åt föreningen utan kör våra privata race, säger Erhnvall och skakar på huvudet.
- Jag vet att tankar har funnits, och kanske fortfarande finns, att involvera personer som Magnus Tideman, Kalle Flygt och Joakim Nyström som ändå finns i Uppsala, men prestigen att inte vilja släppa "sin" spelare till någon annan tränare har stoppat en sådan satsning. Det är det största dilemmat just nu.
Kaffet är slut för länge sedan.
Andreas Ehrnvall har sagt sitt - för den här gången.
Namn: Andreas Ehrnvall.
Ålder: 37, född 16 juni 1970.
Bor: Bergsbrunna.
Familj: Sambo och tre barn.
Började med tennis: Som sjuåring 1977.
Elitseriedebut: Som 15-åring 1985 i en dubbel med Stefan Eriksson.
Meriter som spelare: Rankad som bäst 380 i världen i singel och 320 i dubbel. Lag-SM-guld med Studan 1996. Rankad etta i Sverige som 14-åring.

FEM SNABBA
Senast lästa bok:
I huvudet på John McEnroe. Det är en jäkligt bra bok.

Senast sedda film:
Beck. Jag gillar dem och de går hyfsat ofta i repris nu för tiden.

Ser på tv:
Prison Break och alla sportsändningar. Jag är en sportnörd.

Favoritmat:
Lövbiff och pommes.

Ehrnvalls andra sport, basket:
Min son Oliver spelar i Åke Skyttevalls P95-killar. Jag har blivit en riktig basketnörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!