Stora problem när idrottare kastas ut från Fyrishov

Flera Uppsalaföreningar kastas ut från Fyrishov under våren och Uppsala Handboll har tidigare varit ute med stora motorsågen.
För GCF Uppsala och Uppsala Volleyboll är läget också krisartat.
– Vi har fått boka om 67 pass, säger Christina Almskoug i GCF.
– Det är en ständig diskussion om det är värt att vara kvar på Fyrishov, säger Adrian Norrby i VBS.

Adrian Norrby är sportchef i Uppsala Volleybollsällskap.

Adrian Norrby är sportchef i Uppsala Volleybollsällskap.

Foto: Åke Lager

Sport2025-02-24 05:00

UNT har vid flera tillfällen berättat om idrottsföreningars frustration efter att de fortsatt blivit utkörda ur sina ordinarie träningslokaler när mässor, konferenser och andra evenemang får förtur till Fyrishovs multihallar. 

För GCF Uppsala, Sveriges största gymnastikförening, blir läget nu prekärt.

– Mars i år är den värsta månaden någonsin. Vi är avbokade helt hysteriskt mycket. I över tio år har vi haft det här problemet. Först och främst är det ju våra medlemmar som drabbas: de får inte den träning de behöver, säger Christina Almskoug, verksamhetschef.

undefined
Det finns närmare hundra föreningar med träningstider i Fyrishov. Men mässor och konserter ställer till det, och föreningarna tvingas boka om sina träningar till andra hallar under en lång tid varje vår.

Hon beskriver en enorm frustration.

– Det är både från de aktivas, tränares och föräldrars håll. Det är vad som är värst. Men sedan rent administrativt kräver det ju otroligt mycket, och mer folk. Avbokningar leder till ersättningshallar på nya tider eller nya platser som inte är ordentligt utrustade, och det är väldigt många led som är viktiga att informationen kommer ut till.

Under mars månad har GCF Uppsala behövt boka om totalt 67 träningar. För att de aktiva inte ska gå miste om träningstillfällen flyttar passen till ersättningslokaler som sällan är anpassade efter ändamålet. 

Det kan till exempel vara hallar utan mattor, eller utan tillräcklig takhöjd. I tävlingssammanhang krävs en takhöjd på minst 8 meter för att gymnasten ska kunna kasta sina redskap utan hinder. Ibland tvingas de även ställa in träningar helt och hållet.

undefined
Christina Almskoug, verksamhetschef i GCF Uppsala.

– Tränarna anpassar träningen, men kvalitén blir ju sämre på träningen eftersom vi inte kan utföra de moment som de har i sina program. Det handlar både om säkerhet och att det rent kvalitativt blir en sämre träning, säger Almskoug.

GCF Uppsalas verksamhetschef hade hellre sett att Fyrishov blir en renodlad idrottshall, och att det bör byggas en separat mässhall för tentaskrivningar, konserter och mässor, ett förslag som just nu ligger på politikernas bord för utredning.

– Som det är nu är det ohållbart. Ska vi nu kalla oss en idrottsstad då måste vi ju kunna träna. Det går inte bara att lyfta de fina tävlingsresultaten, vi måste också ha drägliga träningsförhållanden, menar hon.

– Jag tror att det finns en förståelse hos politikerna, men man blir frustrerad över att det inte händer något. 

undefined
Nu vill flera föreningar att Fyrishov ska bli en renodlad idrottshall.

Precis som GCF Uppsala har Uppsala Volleybollsällskap (Uppsala VBS) också stora bekymmer. Herrlaget ser ut att tvingas kvala för att klara sig kvar i Elitserien, men de kan inte träna ordentligt inför det.

– Ibland får vi ersättningshall men oftast inte, berättar Adrian Norrby, sportchef.

undefined
Adrian Norrby är sportchef i Uppsala Volleybollsällskap.

Många gånger har de blivit erbjudna ersättningshallar som inte går att nyttja till fullo: inga stolphål för näten och utan den takhöjd på nio meter som krävs. Adrian Norrby förklarar att lösningen har varit att träna flera lag samtidigt, köra tvärbana istället för helplan, boka in sig med kort varsel under kvällar i skolidrottshallar eller helt enkelt ställa in. Men det är ohållbart för en elitverksamhet, menar han.

– För elitlaget blir det sämre kvalitet. Det klart att det får sportsliga konsekvenser om man inte kan träna den mängd som man har bokat inför säsongen.

De senaste åren har Uppsala VBS börjat se sig omkring efter andra lösningar.

– Det är en ständig diskussion, om det är värt att vara kvar på Fyrishov, säger Adrian Norrby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!