Beslut om höjda avgifter skjuts fram

POLITIK. Det blir inga höjda avgifter för idrottsklubbarna.På fritids- och naturvårdsnämndens sammanträde under tisdagen beslutades att återremittera frågan.- Däremot fattade vi några andra historiska beslut, säger nämndens ordförande Ali Moulavi (m).

Foto: UNT Arkiv

Sport2008-06-17 19:36
Efter en hektisk dag med möten och rykten fick UNT-sporten en pratstund med ordförande Ali Moulavi som hade nämndens sista möte före sommarlovet i en konferenslokal vid brandstationen Victoria.
Varför kunde ni inte fatta beslut om att höja markeringsavgifterna?
- Vi har alltid haft en bra dialog med idrottsföreningarna och vi vill ha ett nytt möte med dem i september eller oktober och därför tror vi på ett beslut i ärendet först i november.
Men ni har sänkt markeringsavgifterna en gång, varför höja?
- Vi sänkte när vi kom till makten och sedan augusti 2007 har det bara kostat 40 kronor i timman. Med det är vi billigast i hela Sverige. Problemet är att vissa inte avbokar sina tider när det bara kostar 40 kronor och då står vi med tomma hallar och planer ibland.
Och därför har ni nu beslutat om en straffavgift?
- Jag vill inte kalla det för straffavgift men om man inte avbokar en tid kommer det att kosta föreningen tusen kronor.
Kritikerna har menat att en höjningen kan slå hårt mot föreningar som har många ungdomslag?
- Det är sant och därför kan jag i framtiden se en höjning som bara gäller vuxna och inte barn och ungdomar. Det är samtidigt många som inte tycker att vi ska finansiera vuxnas idrottsaktiviteter. Vi subventionerar redan anläggningar som Fyrishov där folk går och badar.
Hur vill ni lösa det här i framtiden så det inte slår snett?
- När vi fattar ett beslut om en eventuell höjning av markeringsavgiften i november kommer vi även att se över aktivitetsstödet och bidragen just för att det inte ska drabba vissa klubbar extra hårt.
Har ni haft problem med finansieringen av den första sänkningen av markeringsavgiften från 75 till 40 kronor i timmen?
- Det har vi inte. Vi fick 4,5 miljoner i budgeten av Kommunstyrelsen som har finansierar det.
Men om ni nu inte höjer markeringsavgiften för vuxna går ni samtidigt miste om en hel del intäkter väl?
- Det rör sig om en och en halv miljon och då kommer vi till ett historiskt beslut vi tagit idag där vi satsar dom pengarna.
Hur menar du då?
- Vi vill att Uppsala ska bli en ledande idrottsstad och dialogen har aldrig varit så bra som nu mellan klubbar och politiker. Det vi nu satsar på är tre saker. Alla föreningar kan söka ett ekonomiskt bidrag för att i projektform jobba med jämställdhet och integration. Vi ska instifta ett stipendium för idrottsledare och sedan har vi beslutat om att komplettera villkoren för ledarutvecklingsstödet.
Men hur ska ni få Uppsala att bli Sveriges främsta idrottsstad?
- I dialogen med föreningarna vill vi se att de tillsammans med näringslivet driver hallarna och arenorna och många föreningar har inga problem att betala en högre markeringsavgift om de får något tillbaka. Titta på innebandyn, de betalar gärna mer om de får ytterligare en hall.
Är inte risken att kommunen konkurrerar ut de hallar som drivs av föreningarna då?
- Det är det vi vill komma bort ifrån. Just nu har vi problem i Björklinge där Björkvallen nästan står tom för att det är billigare för lagen att boka tid inne i stan. Där måste vi hitta ett incitament för att ändra på.
Men föreningsdriva anläggningar är det ni tror på?
- Ja, det blir billigare och bättre när det fungerar, nu blir det att vi får ta över Björkvallen och det vill vi bort från. Det är inte meningen att kommunen ska konkurrera ut föreningarna.
Nu betalar både barn och vuxna 40 kronor för en timma, är det rättvist?
- Det kanske inte är det. Därför kan jag tänka mig en höjning som gäller vuxna. Men räknar du med att ett lag tränar en timma på en plan betalar de 1,80 per spelare och ungdomslagen får sedan tillbaka 4,85 i aktivitetsstöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!