UNT kan avslöja att klubbarna i bandyns elitserie sedan en tid har diskuterat en förändring av SM-slutspelet. I slutspelets nuvarande utformning spelas kvartsfinalerna i bäst av fem matcher, vilket endast garanterar en slutspelsmatch på hemmaplan för de sämst rankade slutspelslagen. Därför har bandyn nu riktat blickarna mot svensk handboll - där slutspelet inleds med två slutspelsgrupper med fyra lag som möts hemma och borta. Det garanterar varje slutspelslag minst tre slutspelsmatcher på hemmaplan - och större intäkter.
- Vi har tjuvtittat på handbollen, och konstaterat att det ser intressant ut och bestämt oss för att gå vidare med det. Jag har inte känt något motstånd från klubbarna, tvärtom är det många som är väldigt intresserade. Och från bandyförbundet är man positiva till en eventuell förändring, säger Peter Olsson.
I samband med elitserieföreningens årsmöte den 11 juni kommer frågan åter komma upp till diskussion, när alla klubbar är samlade. Det kan bli så att det nya slutspelet blir verklighet redan kommande säsong.
- Om det visar sig att våra klubbar är positiva till en förändring så har jag svårt att se att det inte blir ett beslut i den riktningen, säger Peter Olsson.
Handbollen har i sina slutspelsgrupper tillämpat ett bonussystem, där klubbarna får med sig poäng (3, 2, 1 respektive 0) beroende på placeringen i grundserien. Om bandyn kommer att kopiera det systemet rakt av är inte klart.
- Vi har inte diskuterat det i detalj, frågor som spelordning och bonuspoäng får vi diskutera i nästa steg, säger Peter Olsson.
Sirius ordförande Jan Sjonemark medger att han har varit med och diskuterat frågan om en ny utformning av slutspelet. Och han är försiktigt positiv till förslaget.
- Jag tycker att det låter spännande. Först och främst ska vi ta oss till slutspel, men gör vi det så vore det häftigt att kunna erbjuda minst tre slutspelsmatcher på hemmaplan, säger Sjonemark.