Årets fäktnings-SM rekordstort

FÄKTNING. SM i fäktning är rekordstort i år. Hela 218 spelare är anmälda till tävlingen i Fyrishov och det kommer ta tid att utse en svensk mästare.Herrarna börjar att tävla i värja redan klockan nio på lördagsmorgonen och kommer inte bli klara förrän sent på kvällen.

Foto: Scanpix

Sport2007-05-04 20:33
- Det här är det största SM som vi har arrangerat i alla fall, säger tävlingsgeneralen Peo Danielsson och fortsätter:
- Det är lite överraskande att vi blev så många, men det är ju bara kul.
SM-tävlingarna inleds med värja för herrar, damer och veteraner under lördagen och fortsätter på söndagen med florett och sabel för herrar och damer.
Alla grenarna görs upp på samma sätt. Först inleder man med sjumannapooler där alla möter alla. Därefter görs rankinglistor och ettan möter siste man, medan tvåan möter näst siste man i utslagningsspel.
- Vi kommer att börja med sexton mattor i två hallar för att klara av poolspelet, men till finalerna går vi ned på en. Det är då det är fokus, då ska medaljerna delas ut, säger Danielsson.

Uppsalas största medaljchans i värja på damsidan stavas Sofie Larsson.
- Hon är en av de etablerade som har god chans att ta hem ett guld. Men på senare tid har hon blivit utmanad av två duktiga juniorer som kan störa hennes gulddrömmar, säger Danielsson.
Juniorerna, Emma Samuelsson från Göteborg och Johanna Bergdahl från Jönköping är nyss hemkomna från JVM med guld respektive brons. Men Sofie Larsson har två SM-guld sedan tidigare - rutin som kan komma att bli avgörande i Fyrishov.
- Det är dagsform som avgör, helt klart, säger Danielsson.
På herrsidan är medaljchanserna mindre, i alla fall om man ska tro Peo Danielsson. Uppsala har 12 hemmafäktare anmälda, men av dem är det få som kommer att kunna utmana.
- Uppsalas intressantaste namn på herrsidan är väl Erik Johansson som gör comeback. Han är ju egentligen före detta modern femkampare, men fäktning är en sport som man kan göra comeback i om man bara håller i gång en aning i mellan åt, säger Danielsson.
Om det blir några SM-guld till Uppsala avgörs runt 17.00 i Fyrishov.
FLORETT
Längd: 110 cm
Vikt: Högst 500 gram
Träffområde: Bål och rygg
Floretten uppfanns i mitten av 1600-talet och är ett mycket lätt och smidigt stötvapen med fyrkantig klinga. Den primära regeln i florette är att ett angrepp måste pareras innan man har rätt till svarsstöt.

VÄRJA
Längd: 110 cm
Vikt: 780 gram
Träffområde: Hela kroppen
Värjan är det tyngsta fäktningsvapnet men dess regler är de lättaste. Värjfäktning sker enligt duellens princip, det gäller att träffa först. Värjklingan är trekantig och lite styvare än floretten och sabeln.

SABEL
Längd: 105 cm
Vikt: Högst 500 gram
Träffområde: Hela överkroppen ovanför midjan utom händerna
Sabeln är ett hugg- och stötvapen med plattare klinga än värjan. Man får hugga med hela klingans framsida men endast en tredjedel av dess baksida. Reglerna för sabelfäktningens poängsättning är densamma som för florett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!