Arenabygget kan hota Uppsalas dricksvatten

Riskerna för Uppsalas dricksvatten och ökat buller kan bli två stötestenar i planerna för nya Studenternas.

Foto:

Sport2016-12-09 05:00

Flera remissinstanser pekar på miljörisker både under byggtiden och när den nya arenan tagits i bruk. Totalt har ett 20-tal yttranden lämnats till kommunen under den tid som förslaget till detaljplan varit på samråd.

Kommunala Uppsala vatten konstaterar att byggområdet ligger strax intill flera brunnar för stadens dricksvatten och inom den så kallade inre skyddszonen för vattentäkter. Enligt bolaget behöver byggplanerna justeras för att inte riskera vattnets kvalitet. Uppsala vatten pekar bland annat på att grundvatten kan pressas upp ur marken när området schaktas ur för de nya anläggningarna. Det kan leda till att väldiga vattenmängder, omöjliga att pumpa bort, tränger upp och allvarligt försämrar försörjningen av dricksvatten. Bolaget vill nu att risken för sådan så kallad bottenupptryckning utreds innan arbetet startar.

Även kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd efterlyser en mer komplett bild av hur grundvattnet kan påverkas under byggtiden. Nämnden lyfter också fram behovet att skydda Fyrisån från läckage av plastgranulat från den planerade konstgräsplanen. Enligt nämnden kan 5-10 ton granulat varje år spridas från en enda plan. Merparten följer med regnvattnet och hamnar i mark eller vattendrag.

Flera instanser lyfter fram risken för buller från den nya arenan. Om konserter ska arrangeras mer regelbundet så behövs en utredning av hur bostäder och vårdlokaler i grannskapet påverkas av buller och hur störningarna kan minskas, enligt länsstyrelsen.

Bolaget som ska driva arenans verksamhet, kommunala Sportfastigheter, varnar för ekonomiska bakslag om det så kallade Torghuset intill arenan bantas. Huset ska innehålla bland annat kontor men storleken har minskats under planeringen. Bolaget vill se ytterligare ett våningsplan för att få in fler hyresgäster som bidrar till intäkter i projektet.

Planeringen av p-platser blir enligt Sportfastigheter ytterligare en utmaning för arenan. Kommunens mål är att de flesta besökare inte ska använda bil. Samtidigt som arenan beräknas få mångdubbelt fler besökare sker en halvering av p-platserna. Det krävs ett "konstruktivt samarbete" inom kommunen för att hantera situationen, enligt yttrandet. Handelskammaren går ännu längre och betecknar en arena med totalt 167 p-platser som "helt orealistiskt". Kommunens parkeringsbolag pekar för sin del på att det finns flera stora p-anläggningar på gångavstånd från Studenternas.

Politikerna i plan- och byggnadsnämnden får nu ta ställning till om byggplanerna ska justeras innan de går vidare till en avslutande remissomgång. Därefter kan detaljplanen klubbas, men innan bygget kan starta krävs bland annat bygglov från nämnden.

Andra synpunkter i remissvaren:

*Tillgängligheten till åstråket förbättras.

* Fler cykelparkeringar behövs i norra delen.

* Ökad trafik ger ökad risk för föroreningar till grundvattnet.

* Arenans påverkan på siktlinjer mot Domkyrkan och Slottet behöver klargöras.

* Genomtänkt idé saknas för södra delen av Studenternas.

* Positiva förslag för att minska bilresandet till området.

* Öppenheten ger förutsättningar för att området blir en naturlig mötesplats.

* Sjukhusvägen behöver breddas, vilket påverkar arenaområdet.

Fakta

Ny konstgräsplan färdig 2019

Nya Studenternas idrottsplats ska bland annat innehålla konstgräsplan för fotboll och plats för upp till 10 000 åskådare vid idrottsevenemang.

Intill arenan byggs lokaler för kontor, restauranger och liknande verksamhet.

Byggstarten beräknas ske sommaren 2017. Under byggtiden ska matcher spelas som vanligt på Studenternas.

2019 beräknas konstgräsplanen, huvud- och kortsidoläktare stå färdiga. Hela arenaområdet beräknas bli färdigt 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!