Allsvenskt missnöje med elitserieklubbar

ISHOCKEY. Det jäser i de allsvenska leden inför ishockeyns säsongsstart. Missnöjet med det ekonomiska översitteri som elitserieklubbarna uppvisar är stort. Nedstämdheten inför Svenska Ishockeyförbundets ekonomiskt svaga ställning är betydande.

Mikael Höglund.

Mikael Höglund.

Foto:

Sport2007-09-04 21:05
- Nu när Sverige inte fick VM 2012 så måste väl förbundet stå där med mössan i handen och be Svenska Hockeyligan AB om hjälp, säger förre landslagsbacken, Leif Rohlin, numera sportchef i Västerås.
- Det är på tiden att någon säger ifrån, säger Almtunas assisterande tränare, Mikael Höglund.
Andra tränare och sportchefer i de allsvenska lagen instämmer i kritiken och bedömningen av läget, och beklagar att förbundet ekonomiska svagheter också betyder att det inte har något att sätta emot i förhandlingarna med Svenska Hockeyligan AB.
- Den uppdelning som nu råder är naturligtvis inte bra för svensk hockey. Skall fler klubbar ha möjlighet att kunna konkurrera om elitserieplatserna så måste en ekonomisk utjämning ske på något sätt, tillägger Mikael Höglund.

Tre krav återkommer vid samtalen med de allsvenska företrädarna:
1) Någon form av ekonomisk utjämning mellan elitserien och övriga hockey-Sverige måste ske.
2) Att det införs rak uppflyttning och nedflyttning mellan de båda serierna.
3) Att både elitserien och allsvenskan innehåller lika många lag. 14 lag i varje serie rekommenderas.
Dag Larsson, tidigare klubbchef i HV71 innehar i dag samma befattning i Oskarshamn. Han har därmed också sett hur verkligheten ser ut i en framgångsrik elitserieklubb och hur den ser ut i en klubb i allsvenskan.
- Skulle elitserieklubbarna vara beredda att avstå en 3-4 procent av sina pengar, i proportion till varje klubbs omsättning, och låta den summan sippra ned genom ishockeysystemet skulle situationerna förbättras en hel del, säger Dag Larsson.
Beträffande raka serier säger Rögles sportchef, Roger Hansson:
- Rak uppflyttning och nedflyttning är ju den vanligaste modellen inom svensk lagidrott. Naturligtvis borde samma ordning råda inom ishockeyn.

Läs mer om de allsvenska
klubbarnas missnöje i onsdagens UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!