Karriären avslutades i Israel men tanken var att det skulle bli en andra sejour i Uppsala Basket för Jeff Horowitz. I januari 2012 kom dock beskedet att det var slutspelat för gott.
– Jag blev inte godkänd av försäkringsbolaget så jag var tvungen att välja nästa alternativ, berättar den nu 39-årige israel-amerikanen.
En axelskada gjorde att försäkringsbolaget inte skulle ersätta honom om han fortsatte att spela.
Under hans första tid i Uppsala var han säsongen 2008/09 med och spelade semifinalspel. Efter att ha avfärdat Plannja i kvartsfinalen i tre raka matcher föll man i en femte och helt avgörande match mot Solna i sista steget före finalen. Enligt Horowitz fanns egentligen kvaliteterna i laget för att vinna SM-guld.
– Vi hade det bästa laget men hade problem med ledarskapet. Tråkigt men saker som händer. Den säsongen borde ha varit ett mästerskapsår, säger han nu med rätt många års distans.
Trots att det först sades annat kom han tillbaka säsongen efter men då hade Uppsala inget med toppen att göra. Ekonomin var dålig och det var ett yngre och mindre meriterat lag som ställdes på banan. "A rebuild year", säger Jeff.
Spelet på planen är förbi sedan länge men den 206 centimeter långe Horowitz har blivit kvar i Uppsala. Efter att skadan satte stopp för basket och han funderade på vad han skulle göra därnäst blev han plötsligt introducerad för Malin som numera är hans fru.
Nu bor de i hus i Uppsala och har två söner som båda spelar basket.
Jeff tränar äldsta sonen Carls lag, pojkar födda 2014. Detta trots att han har ett krävande arbete som tar mycket tid. Cirka tre gånger i månaden åker han på arbetsresor utomlands. När UNT får tag på honom ska han mer eller mindre precis borda ett plan till London.
Om Jeff var framgångsrik på planen är det inget mot vad han varit under sin karriär efter basketspelandet.
Idrottskarriären inbringade inte närmelsevis de inkomster han numera drar in.
Statistik för 2023, som Expressen nyligen presenterat, visar att han är den person under 40 år som tjänar mest i Sverige med en årsinkomst på smått ofantliga 9,9 miljoner kronor. Han är inte så förtjust över att prata pengar men hymlar inte om att pengar underlättar livet.
– Pengar är viktigt men det behöver inte vara det absolut viktigaste.
Framgången har kommit stegvis. Och grunden lades faktiskt under basketkarriären.
– Jag visste ju att jag inte skulle spela för evigt så jag var tvungen att ha något att "falla tillbaka" på.
Han studerade företagsekonomi på distans och tog sin master på ett universitet i USA. Jobbkarriären började inom klädbranschen.
– Jag tog ett deltidsjobb som säljare av skjortor, för att få lite erfarenhet. Senare blev jag presenterad för en person via en gemensam vän.
Den nya bekantskapen jobbade för det globala betalsystemsföretaget Planet. De fanns då inte i Sverige men ville in på marknaden. Jeff blev deras förste anställde i landet. I början fick han jobba hemifrån.
– Vi bodde i lägenhet och gjorde om en garderob till en arbetsplats. I ett förråd fick jag ha lager med papper till skrivare. Det var som att jobba under covid men tio år tidigare, berättar Jeff.
Tio är senare jobbar han kvar för samma företag men i övrigt är inte mycket sig likt.
Planet är nu "a four billion euro company and growing". Företaget jobbar med riktigt stora varumärken, i Sverige och runtom i världen. Och Jeff har avancerat till att ha titeln global vice vd för företagsbetalningar och verkar trivas ypperligt.
– Jag har det väldigt bra där jag är nu, säger han.
Han säger att hans tävlingsinstinkt varit bra att ha med sig i yrkeslivet. Plus att han varit beredd att jobba hårt.
– Sedan har jag varit väldigt icke-svensk och alltid varit villig att svara på samtal och mejl, alla dagar och alla tider. Jobbar du hårdare än andra kommer saker att hända. Jag har gått från att inte ha någonting till att "ha det helt okej".
Han vill skicka ut ett meddelande till unga personer som kanske satsar hårt på sport att parallellt försöka förbereda sig för livet efter idrottskarriären.
– Du kan skada ett knä eller en höft och då behöver du ha någonting att falla tillbaka på, säger han.
När det kommer till basketen har han som nämnts inte släppt den helt. Men vid sidan av sitt engagemang på ungdomsnivå är han redo att ta klivet in i Uppsala Baskets organisation på annat sätt.
– Det finns en chans till att det ändras till det i en nära framtid, säger han.
Han tror att han skulle kunna bidra med andra tankesätt och nya perspektiv. I stället för att sitta vid sidan och klaga på saker som inte fungerar bidrar han gärna hellre.
– Det finns ingen anledning till att Uppsala inte ska ha ett lag bland topp fyra på herr- och damsidan.
Han säger att han älskar staden och att det finns många fantastiska personer i klubben, många är hans vänner, samt en fantastisk fanskara.
– Jag vill se vad vi kan göra nästa år, säger han.