UNT kunde i början av augusti berätta att IFU Arena har en idé där de vill slå flera arenaflugor i en smäll och:
Bygga en hockeyarena för 5 500 åskådare.
Ge en egen isyta för konståkningen.
Bygga om bandyns Relitahallen för 3 000 åskådare.
Dessutom för ungefär samma peng som Samhällsbyggnadsbolaget vill bygga reducerade långbänken Uppsala Arena för en bit bort.
Ni hör.
IFU Arena har fullkomligen sköljt över allt och alla med sina arenaplaner som ska göra hela Gränby sportfält till en modern arenaby. Sällan har ett arenaprojekt mött så mycket lovord på så kort tid som detta.
Det är dessutom en toppmodern anläggning som föreningarna själva och inte kommunen äger.
IFU Arenas vd Tomas Grönberg är inte överraskad att deras idé har tagits emot med öppna famnar så här långt.
”Jag har pratat med så många om det här projektet, med föreningar, med alla kommunalråd, kommunledningen och än så länge har jag inte fått höra någon invändning över huvud taget. Det är en otrolig kraft bakom det här. Det är 28 föreningar som går tillsammans”.
När jag frågar om Grönberg är förvånad att förslaget än så länge inte stött på någon patrull, ler han bara.
”Jag tror helt enkelt att det är en riktigt genomtänkt och bra idé. Det är lätt att ta till sig våra planer och då är det svårt att komma med invändningar”.
Självförtroendet är det inget fel på.
Det är alltid synd att tvingas säga hej då till gamla hederliga arenor, men hockeyn i Uppsala har länge (alltid) suktat efter en lösning på arenafrågan i staden eftersom gamla Gränbyhallen sjunger på sista versen.
Ska Almtuna som klubb och Uppsala som stad någonsin kunna konkurrera om en SHL-plats på allvar behövs det en arena av denna klass.
Man kan säga vad vill om kapaciteten, men något hån mot Almtunapubliken är den inte. 5 500 åskådare är snarare hanterbart.
Det tidigare enda arenaprojektet i staden, som vi ibland kallar Uppsala Event Center, är långbänkarnas långbänk. Redan i november 2004 var jag på en presskonferens där Almtuna IS och Uppsala kommun slog på den stora trumman; ”Här är den, Almtuna IS och hela Uppsalas nya superarena”, skrev jag i min artikel som talade om en beräknad invigning år 2010.
Därefter har det mesta förnyats, förändrats och förhalats och vem som är att skylla vet jag inte, men huvudena att välja och vraka emellan är flera. Vi kanske borde ha anat oråd när hela härliga historien om den större vattensalamandern, vars leverne stoppade byggplanerna under en tid, vann all uppmärksamhet under ett par månader.
IFU Arena bjuder på en genomtänkt quick fix och jag älskar och respekterar dem som vågar säga ja och se möjligheterna, de som ibland tar fram galna idéer. Det är så lätt att säga ”nej, det går inte”.
I samma paket som hockeyarenafrågan löses ingår också en efterlängtad ombyggnad av Relitahallen, så att bandyhallen rymmer en publikkapacitet på 3 000 personer för att möjliggöra elitseriespel inomhus för Sirius bandy.
IFU Arena räknar med att den totala byggkostnaden skulle landa på cirka 700 miljoner kronor. Finansieringen ska ske genom banklån, vilket innebär att Uppsala kommun behöver gå in som borgenär och bistå med föreningsbidrag, precis som vid finansieringen av befintliga innebandy- och friidrottsarenan som sjutton föreningar såg till blev verklighet för två år sedan.
IFU Arena har ritat och skissat inom den detaljplan som det redan finns beslut om och på så vis slipper de en långdragen vända i den frågan. Projektet ska därmed kunna gå ganska fort.
Men, ja, det finns också några men, som: Var sjutton ska jag parkera bilen? Tomas Grönberg viftar undan min fråga:
”Vi har planer på hur vi ska lösa den frågan, bland annat genom att bygga på höjden ovanför befintlig parkeringsyta, som ett parkeringsdäck. Men parkeringsfrågan måste bli steg 2 när vi har kommit i gång och kan ta ett större grepp om det”, förklarar Tomas Grönberg.
En större och möjligen mer komplicerad fråga för framför allt Almtuna IS är om det går att kombinera hockeyallsvenskt spel i Gränbyhallen under själva byggtiden.
”Den frågan får man ta med full respekt, men det har löst sig på andra ställen och det är klart att vi kommer lösa det här också. Vissa kompromisser kommer självklart få göras under byggtidens gång, men om man är överens om vart man ska är det något som brukar gå att lösa”, säger Tomas Grönberg.
Ja, tänka sig – det känns som en lysande arenaidé.