86ers utbildar för inkludering

Uppsala 86ers utbildas för att bli en mer öppen och välkomnande förening. Bland annat ska man jobba med ämnen som grabbjargong, diskrimering och hur normer samverkar.

Martin Söderberg, Uppsala 86ers

Martin Söderberg, Uppsala 86ers

Foto: Nina Leijonhufvud

Amerikansk fotboll2018-01-26 11:06

I söndags höll Uppsala 86ers utbildningen ”86ers inkluderar” som var en tre timmar lång föreläsning och vände sig till alla i föreningen över 14 år.

Även samarbetsklubben Arlanda Jets från Märsta var inbjuden och deltog.

Olika ämnen som togs upp var bland annat hbtq-frågor, grabbjargong och diskriminering.

– Vi gör inte det här för att få uppmärksamhet utan för att alla ska vara välkomna till vår förening och känna sig hemma om de vill spela amerikansk fotboll. Vi vill att alla ska bli bättre på att kommunicera och behandla sin omgivning med respekt och tolerans, säger Martin Söderberg, ordförande i Uppsala 86ers.

Han har varit involverad i klubben i flera år och var med på den första föreläsningen i januari.

– Det viktiga är inte att man lär sig bokstäverna utan hur vi vill vara som förening. Det känns extra aktuellt efter MeToo och allt som kommit fram den senaste tiden, säger Martin Söderberg.

För två år sedan blev svenska amerikanska fotbollsförbundet det första i Sverige att hbtq-certifieras.

Flera lokala föreningar runt om i Sverige ska följa efter och utbildas under året, Uppsala 86ers är en av de första klubbarna.

– Vi pratade om att alla ska känna sig välkomna inom idrotten och hur en förening kan involvera aktiva, föräldrar, ledare och andra i det här arbetet, säger Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig inom jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och som föreläste för Uppsala 86ers.

Hon har arbetat med inkludering och liknande frågor i 20 år och jobbar bland annat med ”Strategi 2025” som ska ge förtroendevalda, anställda, ledare och tränare i en förening eller ett förbund kunskap samt skapa reflektion, samtal och handlingskraft att förändra mot att bli mer jämställd, inkluderande med uppdaterad syn på ledarskap, träning- och tävlingsformer.

Hon har även skrivit boken ”Stå upp när det blåser” som handlar om hur idrottsföreningar kan arbeta för att bli mer välkomnande och öppna för alla människor.

– Inom idrotten finns en norm där vita, heterosexuella män med full funktionsförmåga haft lättast att passa in på läktaren, i styrelserum eller på planen. Den har präglat föreningar under lång tid men vi försöker luckra upp den så att alla kan ta del av idrotten. Vi är på en förändringsresa som kräver mod och initiativförmåga men det finns många bra exempel på saker som sker inom sportens värld, säger Sofia B Karlsson.

Hon menar att det är ledare och tränare som är de viktigaste för att skapa en miljö där alla trivs och får plats och att det inte är upp till unga hbtq-personer att själva ta i frågan om homofobi, eller upp till kvinnor att prata om jämställdhet.

– Ett första steg som alla klubbar kan göra är att ta reda på hur det ser ut hos dem gällande olika frågor som bland annat jargong, normer och hur kunskapen ser ut. Om olika typer av människor är välkomna och kan vara med. Fundera på varför eller varför inte det är så och kolla hur representationen är inom föreningen. De flesta föreningar har en värdegrund nedskriven men det gäller att använda den i praktiken, säger Sofia B Karlsson.

Hur kan man som individ arbeta med de här frågorna?

– Man kan se över sitt eget språkbruk, vilka ord man använder eller vad man skämtar om. Kan alla känna sig bekväma bredvid mig? Man kan säga ifrån om någon annan går över gränsen och förebygga att översteg sker. Det är väldigt viktigt med förebilder inom idrotten eftersom många ser upp till de som är duktiga och vill bli som dem. Om de här personerna med makt är jämställda och bär dessa frågor hjälper det mycket. Till exempel som svenska handbollslandslaget gjorde med lika ersättning med damerna eller när Andy Murray lyfte fram Serena och Venus Williams framgångar. De visade att jämställdhet är viktigare än sin egen lön eller ära.

Framöver ska Uppsala 86ers formulera sina mål, skriva en plan och ta in den i sitt värdegrundsarbete.

– Vi ska hålla liv i det här arbetet genom att följa upp och jobba med frågorna. Det kommer nya spelare och ledare hela tiden som kommer att utbildas, säger Martin Söderberg.

En till mer fördjupad utbildning kommer att anordnas i februari för ledare och tränare.

– Amerikansk fotboll är väldigt bra på det sättet att sporten tillåter alla människortyper och man kan se ut hur som helst för att spela. Vi är väldigt glada över att ha fått den här möjligheten med utbildningen och tror att fler föreningar kommer att följa efter, säger Martin Söderberg.

hbtq

HBTQ (tidigare HBT) är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera uttryck och andra identiteter.

Att genomföra en hbtq-certifiering är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra såväl arbetsmiljö som bemötande och för två år sedan blev svenska amerikanska fotbollsförbundet det första i Sverige att hbtq-certifieras. Uppsala 86ers är en av de första klubbarna att utbildas i samma andemening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!