Uppsalas nya skidhopp

Uppsala är inte känt för att få fram så många skidtalanger men det kan ändras i framtiden. Ida Dannewitz är uttagen till juniorlandslaget och hoppas att fler följer i hennes fotspår.

Målmedveten. Ida Dannewitz tränar runt 30 timmar i veckan under vintern.

Målmedveten. Ida Dannewitz tränar runt 30 timmar i veckan under vintern.

Foto: Privat

Alpint2016-07-08 19:00

Solen skiner och det är sommarvärme. Många är ute och njuter av det fina vädret. Ida Dannewitz är van vid annat klimat men är hemma i Uppsala på sommarlov från skidgymnasiet i Malung i Dalarna.

− Det är kul att vara tillbaka i Uppsala och ta det lite lugnare över sommaren. Det blir ingen skidåkning men jag tränar fysträning runt åtta gånger i veckan, säger Ida Dannewitz.

Uppsala är inte känt för att fostra lovande skidåkare i parti och minut men ett undantag är Ida. Hon växte upp i Uppland och tränade på Sunnerstabacken tills hon flyttade till skidgymnasiet i Malung i höstas.

− Folk blir chockade när jag säger att vi har en slalombacke i Uppsala. Jag tror inte att så många vet var den ligger och att det faktiskt finns en skidklubb här, berättar hon och skrattar.

Uppsala slalomklubb (USLK) bildades 1959 och hade stora framgångar på 1980-talet med åkare som bland annat Peter Cassman och Niklas Nilsson.

− Förutsättningarna för utförsåkning i Uppland är inte de bästa men min uppfattning är att intresset ökat de senaste åren. Om man ser till antalet utövare skulle jag säga att Mälardalen är den region i landet som ökar mest i antalet utövare bland barn och ungdomar, säger Hanna Mörtberg, ordförande i USLK.

I dag har USLK cirka 350 medlemmar och bedriver slalomträning för barn, ungdomar och vuxna vid Sunnerstaåsens friluftsområde. Utöver träningen på hemmaplan ordnar klubben ett flertal läger på andra ställen. När det inte är skidsäsong bedrivs olika typer av barmarksträning så klubben är aktiv hela året om.

− Uppland är väldigt platt, men om man kan förbättra tillgängligheten och enkelheten att ta sig till Sunnerstabacken tror jag att intresset skulle öka ännu mer. Drömmen är även en satsning på en inomhusbacke någonstans i regionen vilket skulle ge mycket bättre möjligheter för många som vill satsa på utförsåkning i det här området.

Vad mer kan höja intresset för skidåkning?

− Det skulle hjälpa om en person från Uppsala visar att man kan gå långt om man kommer härifrån. Intresset för friidrott ökade när exempelvis Christian Olsson var som bäst. För oss kan Ida bli en sådan person. Hon kan gå hur långt som helst och inspirera många andra till att börja med skidåkning.

Uppväxten i Uppsala har betytt mycket för Ida Dannewitz. Hon bodde 30 minuter från Sunnerstabacken och brukade åka dit med sin pappa som tillsammans med tränarna i klubben tränat Ida under alla år.

− Det var här allting började. Jag började i klubben när jag var åtta-nio år och den betydde jättemycket för mig. Det var inte bara skidåkningen utan allting runt omkring. När man åkte på läger blev man som en familj och fick se så många olika platser, säger Ida.

Med åren har medaljer trillat in. 2014 tog hon guld i både storslalom och slalom i ungdoms-SM. I år tog hon ett guld (super-G), ett silver (störtlopp) och ett brons (storslalom) i yngre junior-SM.

− Jag har utvecklats jättemycket senaste året och jag hoppas fortsätta i den takten, säger Ida.

I maj blev Ida uttagen till juniorlandslaget och i mitten av augusti åker hon på sitt första läger med laget där hon ingår i en av tre träningsgrupper på damsidan.

− Jag hoppas få åka någon tävling i Europacupen, som är snäppet under världscupen, nästa år. Det är de bästa som får köra det loppet. Sedan är det junior-VM på hemmaplan i mars som jag också hoppas åka på. Den stora drömmen är dock att få starta i VM på hemmaplan 2019.

I höst får hon dessutom sällskap på skidgymnasiet i Malung av två andra från USLK eftersom Moa Clementson och Melker Netinder också börjar på skolan.

− Vi har tränat ihop länge och det är jätteroligt att de ska börja på skolan. Det visar att det går att bli bra på skidåkning även om man kommer från Uppsala. Vi har bara en backe men den har funkat för oss, säger Ida Dannewitz.

Tidigare stjärnor i Uppsala Slalomklubb

Niklas Nilsson, JVM-guld i slalom och SM-guld i kombination 1994.

Mattias Nilsson, SM-guld i JSM 2007 och SM-guld i superkombination i ÄJSM 2009.

Ida Söderberg, SM-silver i slalom 2012 och medaljer från junioråldern.

Jonas Martelleur, tävlat i europa- och amerikanska cupen.

Kurre Lansburgh, tävlade i puckelpist i OS i Nagano 1998.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!