Det var den 29 december 2022 som Boström Müssener från Uppsala slalomklubb fick sitt genombrott på världsnivå när hon kom på 17:e plats i Semmerings världscupslalom. Då var hon 21 år.
Det var den gångna säsongen, alltså 2023/24, som det skulle "hända saker."
– Jag hade vunnit i Europacupen (22/23) och kom fyra i slalomtotalen och jag kom med i SOK:s OS-satsning, men samtidigt blev förväntningarna mycket större, mest från mig själv. Det var mitt första år i världscuplaget och jag fick svårt med det mentala, som betyder extremt mycket. Det är så små detaljer som avgör.
Nu vill ha Boström Müssener ha revansch.
– Jag har aldrig varit så här motiverad. Jag är förberedd fysiskt, mentalt och ekonomiskt. Jag kan känna mig trygg. Jag tar med mig de erfarenheter jag har av förra säsongen, som varit extremt lärorik, säger Moa, som också berättar att det alpina laget har tillgång till en mental coach via SOK.
Men nu är det sommar och försäsong.
Moa tränar åttaåringar i Sunnerstagropen tillsammans med förre storåkaren Ida Dannewitz. Ett skönt avbrott i den egna träningen.
Snart får nog sommarstugeägarna vid Rackören utanför Öregrund se Moa Boström Müssener på grusvägarna igen. Det är nämligen där hon trivs allra bäst.
– Det är där jag kör min sommarfys, på grusvägen ut till stugan. Löpintervaller och cykling. Tidigare var det en mountainbike men nu kör jag mest landsvägscykel. Jag tycker om att vara där. Att åka ut till klipporna och bada.
Men det är något annat, kanske en lite oväntad sak, som får Boström Müssener att känna lugnet ute vid Rackören:
– Jag gillar att baka. Jag brukar vara lite stissig (spring i benen för att tala barnspråk) men när jag bakar blir jag lugn, säger Moa och avslöjar att en "mjuk kanelbullekaka" är hennes specialitet – men även andra småkakor kan stå på bakagendan.
Att klubben (USLK) ligger henne varmt om hjärtat är utom allt tvivel. Om hon vann en miljon på lotto så skulle en del läggas på USLK så att de "får större resurser." För Moa handlar det inte om att köpa prylar eller lyxiga kläder. Miljonen skulle investeras, förutom att en del skulle gå rakt in i klubbkassan.
För en utomstående ger Moa Boström Müssener intrycket av att vara en superlugn människa. Hon är eftertänksam och svarar lugnt och artigt på UNT:s frågor, som ibland är av den udda sorten:
Har du lätt till gråt?
– Nja... men ganska, säger hon efter stunds betänketid. Eller så här, de som känner mig vet. Jag har svårt att gråta till filmer, men när jag blir frustrerad kan jag gråta.
När du blir arg? Som efter en tävling?
– Jaa...
Du kan alltså blir riktigt förbannad?
– Ja, det kan jag bli även om jag alltid försöker vara positiv. Många tycker nog att jag alltid är glad, men jag kan bli riktigt arg.
På vad? Eller på vem?
– När folk tar sitt jobb på för stort allvar så att det blir principfast. Inom serviceyrken så måste det vara viktigast att kunden blir nöjd och inte att alltid följa reglerna exakt. Om jag åker buss och säger till chauffören "ha en fin dag" och han eller hon glor snett på dig och säger "ta fram biljetten tidigare", sådant gillar jag inte. Alla kan ha en dålig dag, det fattar jag, men sådana saker kan göra mig arg.
Men det finns tillfällen när Moa Boström Müssener blivit så rädd att hjärtat hoppat upp i halsgropen. Eller värre än så kanske.
– Jag var på väg upp till Tärnaby för att tävla. Jag hade kört i tio timmar och hade kanske en mil kvar, säger hon och skrattar.
Det var då det hände...
– Det blev en kö med bilar, kanske fem stycken, och jag var sist. Alla körde så sakta, så jag blev lite misstänksam. Men jag bestämde mig för att köra om. Bil efter bil... och så när jag kört om den sista så såg jag blåljusen i backspegeln och då höll jag på att "skita på mig." Jag hittade inte körkortet heller, men fick fram passet.
Moa hade blivit stoppad för fortkörning. "Hej, det gick lite för fort," var polisens första ord.
– Det blev en stor klump i magen. "Nu förlorar jag körtkortet," var min första tanke.
Men hastighetsöverträdelsen var inte jättestor, så det blev bara böter – och så lite slalomprat med polispatrullen. De frågade nämligen vart Moa var på väg och hon berättade om tävlingen i Tärnaby.
– De sade att de skulle heja på mig, säger en leende Boström Müssener två månader efter den omtumlande händelsen på de västerbottniska vägarna.
Tärnaby i all ära, men det är en annan skidort som Moa gärna besöker: Funäsdalen. Ingen annan plats i Sverige når upp till Härjedalens pärla. Roligaste slalombacken ligger dock i Alperna och platsen heter Klausberg på gränsen mellan Italien och Österrike.
– Det är jättebrant i början, sedan svänger det och blir flackt och blir "rollers", säger Moa och visar med händerna hur det blir som kanter, eller vågor, i backen.
Men favoritorten i Alperna är inte Klausberg, det är italienska Livigno, som ligger lite otillängligt på 1 800 meters höjd och därför är en skattefri zon. Varor som man köper i Livigno måste förtullas när man tar in dem i EU.
– Jag var i Livigno första gången när jag var tre år, så mamma och pappa lämnade mig i skidskolan och när de kom tillbaka kunde de mig mig högt uppe i backen och undrade "vad gör Moa ända där uppe?"
Moas talang för skidor kunde alltså anas redan vid tre års ålder. Men hur skulle den nu 22-åriga Moa klara sig i Superstars eller Mästarnas mästare på tv?
– Jag har ju sett ett mönster i de tävlingarna, att det går bra för alpinisterna. Jag tror att jag skulle klara mig ganska bra. Jag är allround, eller halvdålig på det mesta, säger Moa, men ändrar sig snabbt från halvdålig till halvbra.
Det finns dock ett moment där det skulle ta stopp: Pussel. "Sådana saker är jag inte bra på."
Nittio grader då? Där vinner du?
– Nä, inte just nu i alla fall. Jag skulle inte kunna stå så länge.
Klubbkompisen och förre fartåkaren Ida Dannewitz, som lagt av med tävlingskarriären, skulle kanske vinna över Moa om de skulle tävla i 90 grader – eller?
– Du skulle vinna, säger Dannewitz tvärsäkert, varpå Moa påstår tvärtom.
I höst inleder Moa Boström Müssener sin fjärde säsong i den alpina världscupen efter debuten i Flachau den 12 januari 2021. Kommande säsong är det VM i Saalbach. Det återstår att se om Moa Boström Müssener kvalificerar sig för det mästerskapet.
Att hon har supportrar på hemmaplan är helt klart. Mellan 20 och 30 åttaåringar var på plats under träningspasset i Sunnerstagropen.