Svenska skidförundets alpina gren dras med stor ekonomiska problem vilket fått konsekvenser för bland annat landslagsverksamheten. Yppersta eliten får sin säsong bekostnad av förbundet men de därunder får själva bekosta sina satsningar. Enligt DN får en grupp landslagsåkare betala 100 000 kronor, en annan 150 000 kronor, för att kunna vara med i landslagsverksamheten. Detta på grund av ett tufft världsläge och ett par havererade sponsorkontrakt.
– Jag är i en situation där jag betalar allting själv. Det är liftkort, hotell, flyg, mat. Alla kostnader som kommer upp, säger en landslagsåkare till SVT sport.
Uppsala SLK:s Moa Boström Müssener ingår i träningsrupp 1 men rankas som en kategori B-åkare. När UNT når henne är hon nyss hemkommen från ett lyckat träningsläger i Argentina.
– Jag känner att jag kommit igång bra på både slalom och storslalom, säger hon.
Inom kort åker hon på ett nytt läger till inomhusbacken i tyska Wittenburg. Väl hemma igen är det bara att packa om för nästa resa, då till Österrike. Träningslägren avlöser varandra inför säsongen. Boström Müssener säger sig ha klarat sig bra trots de ev förbundet ekonomiska åtstramningarna.
– Jag är väldigt skonad i och med att jag är med i SOK:s satsning Topp och talang (blev invald förra sommaren). De står för stora kostnader för mig och de kommer att betala för det som är inlagt i (ordinarie) planeringen. Allt som är utanför den planeringen får jag stå för själv, men om jag inte varit med i satsningen hade jag fått betala ganska mycket, säger Moa när
Hade du haft råd om du inte fått hjälp från SOK?
– Jag hade sett till att ha haft råd med det. Och jag är väldigt tacksam för att jag har så bra sponsorer, säger hon och nämner den grupp företagare och entreprenörer som står bakom henne i nätverket Go Moa.
Hon kommer från en säsong som inte alls blev vad hon hoppats. Europacupvinsten året innan säkerställde att hon hade en fast startplats i samtliga världscuptävlingar. Men åkte hon inte ur så gick det för sakta för att starta i det andra åket.
– Jag har lärt mig mycket från förra året, mentala delar. Sedan har jag kört en bra sommarfys och blivit starkare. Och verkligen fått mer tydlighet och struktur över vad jag ska träna på i skidåkningen. Även ändrat lite i materialet och känner mig trygg i det.
Vad har varit fel mentalt?
– Jag har aldrig riktigt mått dåligt, men blir lätt tankspridd och självkritisk och har velat jobba upp mitt självförtroende och tagit hjälp av mental coach.
Berätta om tankspriddheten!
– Det har jag varit sen gymnasiet, då fick jag epitetet noll koll. Jag skulle säga att folk beskriver mig som hårt arbetande men lite virrig. Jag har mycket grejer i huvudet, behöver strukturera upp det.
Sedan två år tillbaka bor hon i en studentlägenhet på Bosön på Lidingö. Där studerar hon en elitidrottsutbildning som gör att hon får tillgång till boendet och bra träningsförhållanden. Men under säsong är hon inte så mycket "hemma" utan på resande fot.
Den fasta startplatsen i slalom är borta.
– Jag är med i världscuplaget men har ingen egen startplats så jag tar inget för givet, säger Boström Müssener.
Det gäller att hon bevisar sitt kunnande under träning fram till premiären i finska Levi i november.
– Om man åker bra och förtjänar den platsen har man ett annat självförtroende när jag står där på startlinjen.
Även om slalom är nummer ett har hon i år sett till att träna mer storslalom än tidigare. Detta för att det kan göra nytta till slalomen.
– Storslalomen är viktig för slalom för att få mer varierad träning. I storslalom får man mer tid och kan fokusera på flera viktiga tekniska detaljer och ger vana vid högre fart.
– Fokuset ligger på världscupslalomen och köra nån Europacup i både slalom och storslalom.
Landslaget
Träningsgruppsindelning damer säsongen 2024–25
Landslaget är indelat i både träningsgrupper och kategorier (A, B, C) utefter rankning. Indelningen påverkar deltagarkostnader och upplägg.
Åkarna i kategori A och ytterligare icke namngivna åkare i träningsgrupp 1 har hela sin satsning fri. Övriga åkare i kategori B betalar cirka 100 000 kronor för träningsläger och kategori-C-åkarna cirka 150 000.
Grupp 1: Sara Hector (A), Anna Swenn-Larsson (A), Hanna Aronsson Elfman (B), Hilma Lövblom (B), Lisa Nyberg (B), Cornelia Öhlund (B), Moa Boström Müssener (B).
Grupp 2: Estelle Alphand (B), Liv Ceder (B), Elsa Fermbäck (C), Liza Backlund (C).
Källa: DN.