Almtunabil i Rally-SM

SAMARBETE. Det var utlovat en nyhetsbomb när Almtuna kallade till presskonferens i Gränby köpcentrum. Det blev ytterligare en marknadssatsning av den ekonomiskt ansträngda klubben.
– Vi kommer att ha en förare som kör rally-SM i våra färger, säger klubbchefen Marcus Leto.

1 december 2011 13:32

Många hade nog väntat sig ett nyförvärv, eller kanske en ny tränare, till den allsvenska ishockeyklubben som för tillfället harvar i botten av serien. I stället offentliggjorde Almtuna att de har fått den gamle SM-vinnaren Thorbjörn Edling att efter 21 års malpåse köra rally igen. Den meriterade 56-åringen gör comeback när SM avgörs i Uppsalaskogarna i slutet på januari. Satsningen beräknas kosta mellan 50 000–60 000 kronor.

Enligt Marcus Leto lägger inte klubben ut några egna pengar på projektet – utan det är sponsorer och samarbetspartners som står för kostnaderna. Det vill säga startavgifter, däck, bränsle och serviceteam.´
– Det här är ett sätt för oss att ge något tillbaka till alla våra samarbetspartnerns och visa att vi kan ge något. Förhoppningsvis kan det även locka nya som inte har sponsrat oss tidigare, så har det faktiskt också redan blivit i det här projektet, säger Leto.

Inför säsongen drog Almtuna i gång en satsning som har gått ut på att försöka sälja ut varenda seriematch i allsvenskan – något klubben inte har lyckats med. Ändå har Ais höjt sitt publiksnitt från den förra säsongen med cirka 180 åskådare så här långt in på seriespelet. Just nu är snittet 1 636 efter 13 hemmamatcher, ifjol var det 1 454 efter 26 matcher i Gränbyhallen.

Med rallysatsningen är målsättningen att publiktillströmningen ska ta ny fart efter att ha dippat en aning på slutet.
– Jag har fått höra att det kan bli uppemot 20 000–30 000 vid start och målgång vid Vaksala torg på SM. Det här är ett perfekt tillfälle för oss att synas inför tusentals människor, fortsätter klubbchefen.
För Thorbjörn Edling är det en stor ära få köra för Almtuna.
– Det har varit en dröm för mig att få köra SM på hemmaplan som jag hade gett upp tills det att Micke (Höglund, säljare i Almtuna) frågade mig. Inte trodde jag att jag skulle få backup av Almtuna för att få köra rally, säger föraren som själv brukar se Uppsalalagets matcher.

Vad säger du om dina chanser i SM?
– Jag ska försöka ge dem en match, sedan får vi se hur långt det räcker. När det här blev klart för tre veckor sedan har jag i stort sett bott i mitt garage hemma i Vänge.

Thorbjörn Edling

Ålder: 56 år.
Bor: Vänge.
Klubb: SMK Uppsala.
Meriter: Var inom 1980-talet en av de stora inom svenskt rally, vann flera SM-guld och deltog i VM-deltävlingar.
Aktuell med: Gör comeback på rally-SM i en Almtunabil.
Klass på SM: Deltar i den fyrhjulsdrivna klassen, trimmat.
Bilen: Mazda 323 med 300 hästkrafter.
Kartläsare: Teddy Björkenius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson