"Alla kan inte bara köpa nytt"

Fritidsbanken växer i Uppsala. Nu har ytterligare ett bibliotek med sport- och fritidsutrustning öppnat i UTK-hallen i Gränby. Målet: Sport ska bli mer tillgängligt – för alla. ”Alla kan inte bara köpa nytt och varför ska alla göra det”, säger Björn Hultén.

Fritidsbanken samlar in utrustning från privatpersoner och verksamheten liknar i mångt och mycket ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning som skidor, skridskor och fotbollsskor.

Fritidsbanken samlar in utrustning från privatpersoner och verksamheten liknar i mångt och mycket ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning som skidor, skridskor och fotbollsskor.

Foto: Mathias Rutegård

Idrott2019-02-13 08:30

Fritidsbanken, som samlar in sport- och friluftsutrustning som inte längre används och lånar ut den gratis, grundades i Deje, Värmland, 2013 och finns idag på 86 platser över hela landet. I Uppsala kommun har Upplands idrottsförbund drivit projektet och nyligen fick Fritidsbanken i Gottsunda sällskap av ett ytterligare en Fritidsbank i UTK-hallen i Gränby.

– IFU Arena och Gränby sportfält har blivit ett nav för idrotten i Uppsala och det är därmed en naturlig plats för en Fritidsbank. Dessutom finns det sex skolor i närområdet och närhetsprincipen är stor när det gäller att låna saker, säger Björn Hultén som är projektansvarig för fritidsbankerna vid Upplands Idrottsförbund.

Fritidsbanken samlar in utrustning från privatpersoner, organisationer och företag, och verksamheten liknar i mångt och mycket ett bibliotek, fast med sport- och fritidsutrustning som skidor, skridskor och fotbollsskor.

– Alla kan inte bara köpa nytt och varför ska alla göra det egentligen. Här få alla får låna allt i fjorton dagar och allt är gratis. Och när jag säger alla, menar jag alla oavsett samhällsgrupp. Jag vill inte att Fritidsbanken ska bli utpekande, och därför förespråkar jag att vi inte har någon uppenbar märkning av utrustningen, säger Björn Hultén.

Med ett sportlov som väntar runt hörnet är efterfrågan på vintersportutrustning stor och de som besöker Fritidsbanken är inga undantag.

– Just vintersportutrustning är dyrt och det är en stor efterfrågan på Fritidsbanken för pjäxor, skidor, hjälmar och skridskor. Det är en jättegrej, säger Björn Hultén, som hoppas att Fritidsbanken ska uppmana till mer spontanidrott.

– När vintergreppet drabbar oss vill många helt plötsligt göra samma typ av aktiviteter och då är det sådana saker som efterfrågas. Vi ett tillfälle i Gottsunda förra året hade vi alla par skridskor utlånade samtidigt. Det handlar om över hundra par. Fritidsbanken, som är ett icke kommersiellt projekt, fyller också en funktion som samarbetspartner med många grundskolor i Uppsala.

– I Uppsala kommun har vi en avgiftsfri skola och här har idrottslärare en riktig utmaning framför sig när det ska arrangeras idrottsdagar. Därför vänder vi oss till skolor och säger ”Kära idrottslärare, ni låna utrustning av oss om ni vill”. Ganska många har upptäckt det och den enda kategorin som får förboka utrustning är idrottslärare. Annars är det först till kvarn-principen som gäller, säger Björn Hultén. Ingen förälder vill heller vara förälder till det barn som inte har skridskor när det ska arrangeras skridskodagar på skolan. Det var så idén om Fritidsbanken en gång började. – 2013 i Värmland var det en diakon som identifierade precis det här problemet när föräldrar började sjukskriva sina barn när det blev friluftsdagar för att de inte hade utrustning. Nu kan vi kanske också fånga upp någon liten hen som får blodad tand och fortsätter åka skridskor, som annars inte ens hade testat.

Projektet Fritidsbanken är nytt i Uppsala, och kommer aldrig bli gammalt, tror Björn Hultén.

– Jag har väldigt svårt att se att det kommer att bli omodernt. När jag började som projektledare för det här för två och ett halvt år sedan var inte miljöfrågan den största, men den växer mer och mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!