Ais tvingas till rekonstruktion

Almtuna har lämnat in en begäran till tingsrätten om rekonstruktion. Inom tre veckor ska tingsrätten ha fattat ett beslut.

20 januari 2015 14:15

Om Almtunas begäran går igenom så har rekonstruktören tre månader på sig att genomföra en rekonstruktion.

– Jag skulle bli förvånad om man tackar nej till att fortsätta rekonstruktionen, säger Håkan Rudström, rekonstruktör och advokat på Advokatfirman Lindahl.

Det var på ett sponsormöte under tisdagskvällen som Almtunas begäran om rekonstruktion blev känd i en större krets. Närvarande var bland andra Håkan Rudström och Almtunas styrelse med ordförande Roger Lodén i spetsen.

När UNT når Rudström på telefon på tisdagskvällen bekräftade han att föreningen har lämnat in en begäran om rekonstruktion till tingsrätten.

– Jag är förordnad rekonstruktör, det stämmer, säger Rudström.

Vad kommer att hända under de närmaste veckorna?

– Jag kommer att hålla ett öga på Almtunas ekonomi och utarbeta en rekonstruktionsplan, säger Rudström.

Rekonstruktionen beviljades under tisdagens eftermiddag och inom tre veckor – alltså senast 10 februari – fattas ett beslut i tingsrätten om rekonstruktionen får fortsätta.

Konkurshotet hänger över Almtuna och det är anledningen till att föreningen har ansökt om en rekonstruktion. Almtunas skulder uppgår till ungefär tre miljoner kronor. Hur mycket av skulderna som avskrivs vid en eventuell rekonstruktion är oklart.

– Vi har inte kommit så långt. Det finns vissa ramar, men jag vill inte gå in på det nu, säger Håkan Rudström, som blev förordnad det här uppdraget under tisdagen och som har arbetat under dagen för att få till en rekonstruktionsansökan.

Huruvida tingsrätten kommer att bevilja Almtunas ansökan är egentligen ingenting som Håkan Rudström vill spekulera i, men han säger ändå – när UNT frågar om han i alla fall kan försöka sig på en kvalificerad gissning – att han skulle bli förvånad om man tackar nej till att fortsätta rekonstruktionen.

Vad är rekonstruktion?

En rekonstruktion är ett alternativ till konkurs. Föreningar och företag som inte har pengar att betala sina skulder, men som anses ha möjlighet att kunna överleva på sikt, kan hos tingsrätten ansöka om rekonstruktion. Beviljas den får föreningen ett andrum på tre månader för att få ordning på sin ekonomi och verksamheten drivs av en rekonstruktör parallellt med styrelsen.

Under rekonstruktionstiden är föreningen skyddad. Kronofogdemyndigheten får inte utmäta tillgångar samtidigt som föreningen inte får betala av tidigare skulder.

Vid en beviljad rekonstruktion får de anställda ut sina löner genom den en så kallad statliga lönegarantin. Efter ungefär tre veckors rekonstruktion prövar tingsrätten om fordringsägarna går med på att skriva ned sina fordringar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!