Ais tappade ledning - fick en poäng mot Vik

ISHOCKEY Almtuna var uträknat. Västerås hade tre poäng i ett jättegrepp. Då slog Jimmie Kraft till och räddade 3–3 och en poäng när 29 sekunder var kvar. Vik vann sedan i sudden death.

5 december 2013 22:09

Västerås hade vänt ett underläge på 2–0 till ledning med 3–2. Almtuna jagade en kvittering, men det var fruktlösa försök. I stället blev det ett par icingpuckar i slutminuterna.
Hemmapubliken hade säkert räknat hem tre poäng när Jimmie Kraft styrde in kvitteringen.
 – Jag stod bara i vägen, säger Kraft nästan lite blygsamt när han beskriver sitt mål.
Det var Daniel Hermansson som slängde in pucken mot kassen och Kraft styrde in den utan att veta om det själv.
– Jag försökte bara söka mig på mål, säger målskytten, som var tudelad när han analyserade matchen och poängen.
– Vi gjorde en bra förstaperiod och hade vi fortsatt att spela på det sättet hade vi vunnit. I stället gick vi ner oss jättemycket. Det var lite som mot Oskarshamn, säger Kraft.

Almtuna dominerade
den första perioden med bra tempo i skridskoåkning, passningar och pucktransport. Västerås hade visserligen ett övertag i puckinnehav men tvingades att spela efter sargen. Erik Hanses hade en lugn period i Almtunakassen.
– Det blev för mycket petande och för jäkla duttigt i närkamperna. Jag blev illamående av att se hur vi spelade i den första perioden, säger Västeråstränaren Joakim Fagervall.
Almtuna gick upp till 2–0 innan Västerås fick lite energi av reduceringen i mitten av den andra perioden. Det var mycket Västerås i både andra- och tredje perioden. Att laget kvitterade (10.29 av sista pertioden) och tog ledningen bara 53 sekunder senare kändes logiskt.
– Vi gick ner oss i andra perioden samtidigt som Västerås kom ut hårdare. Den tredje perioden är väl okej även om jag tycker att vi var lite för passiva. Vi kan bättre än så här, men känslan var att vi inte vågade gå för tre poäng, säger Almtunatränaren Niklas Eriksson.

Jimmie Krafts kvittering
i slutsekunderna var inte rättvist.
– Vi är nöjda med en poäng, säger han.
Västerås säkrade två poäng med förlängningsmålet efter 2.41.
– I en normal match förlorar man när man får 2–0 i baken i en sådan här match. Det som vi presterade i dag hade aldrig räckt på bortaplan. I det stora hela tycker jag att 3–3 var ett rättvist resultat och jag är tacksam över att vi vinner i sudden, säger Joakim Fagervall.
Jimmie Krafts analys av matchen känns klockren, särskilt när han jämför med hemmamatchen mot Oskarshamn. Almtuna inledde klart bäst och spelade stundtals lysande i den första perioden. Men frågan är om det var Västerås stängde ytorna i den andra perioden eller om det var Almtunas spelkvalitet som sjönk.
– Vi gick ner oss och sänkte tempot. Jag kan inte förklara varför det blev så. Vi pratade om det efter den första perioden men det hjälpte inte. Men vi har något bra på gång, vi håller i pucken på ett annat sätt än tidigare och det är roligare att spela, säger Kraft.
Nu väntar nästa svåra bortamatch: Mora på lördag.

Västerås–Almtuna 4-3 (0-1, 1-1, 2-1, 1-0) 
Målen: 0–1 Simon Mattsson, 0–2 Daniel Hermansson, 1–2 Mikael Frycklund, 2–2 Rasmus Bengtsson, 32 Luca Caputi, 3–3 Jimmie Kraft. Skott på mål: 36–27 Utvisningsminuter: 22–4 Publik: 2 818

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh