2017 – en stor succé

SM-succé i Fyrishov i maj, VM-deltagande i augusti och nu också en totalseger i riksserien i rytmisk gymnastik. Petra Lindgrens 2017 kan bara summeras som bra. ”Jag har nått väldigt många av mina mål i år”, säger Uppsalagymnasten.

23 oktober 2017 10:38

I helgen stod det klart att årets totalsegrare i riksserien i rytmisk gymnastik är Petra Lindgren från GF Uppsalaflickorna. Hon säkrade segern i den nya serien trots att hon missade helgens sista deltävling på grund av en fotskada.

– Jag gjorde illa foten på Svenska cupen förra helgen, i sista programmet och tvingades stryka mig från finalerna. Det är sådant som händer, säger Petra Lindgren, som vann de två inledande tävlingarna i riksserien och slutade tvåa i den tredje. Totalsegern var odiskutabel.

– Jag har varit väldigt jämn hela året. Man måste hålla en bra nivå och hitta topparna när det väl gäller. Det har gått bra i år.

Hon tillhör en av cirka tjugo gymnaster i Uppsalaflickornas elitgrupp och är en veteran i sammanhanget.

– På senare tid har jag känt att det har blivit långa säsonger och det är nog därför jag har dragit på mig en skada. Det är ingen fraktur, utan det är någon dragning eller stukning. Inget är av som tur är, säger Petra Lindgren.

Hon kan summera 2017 som en lyckad säsong. 23-åriga Lindgren var en av två svenska representanter på VM i rytmisk gymnastik i augusti och under SM i Fyrishov i maj vann hon guld i tre av fyra grenfinaler; boll, band och käglor.

– Jag är jättenöjd med min säsong. Jag har nått väldigt många av mina mål. Jag är väldigt nöjd att jag kom med till VM och hur jag presterade på VM. Det var helt enligt plan, säger Petra Lindgren.

Ett mål kvarstår dock; Mångkampen på SM.

– Ja, det där SM-guldet i mångkamp är fortfarande ett mål jag inte har uppfyllt, säger Petra Lindgren som i Fyrishov i maj var nära som tvåa bakom VM-kollegan Anastasia Ponomarenko från Gymnastikföreningen Energo.

VM 2018 har Petra Lindgren inte kvalificerat sig till. Världsmästerskapen har olika kvalsystem år för år och till nästa års mästerskap deltar bara de 24 bästa från årets VM. För Uppsalagymnasten, som blev 76:a totalt i VM, är i stället NM-uttagningarna i januari ett av de stora internationella delmålen.

– Men just nu handlar det om att återhämta sig från en lång termin. Det är några små enstaka tävlingar kvar men framför allt handlar det om att rehaba och träna, säger Petra Lindgren.

Hon lever för sin gymnastik och ger gärna tillbaka till sporten. Hon är sedan ett halvår tillbaka också ledare för en av Uppsalaflickornas yngsta grupper.

– Jag tycker att det är jättekul att få följa dem och se dem utvecklas. Jag har varit ledare regelbundet den här terminen och den förra och ser framför mig att även utbilda mig till domare i framtiden, säger Petra Lindgren, som kommer på sig själv i samma andetag.

– Men jag jobbar ju heltid också och försöker få ihop så många egna träningstimmar som möjligt ...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård