17-årige UIF-hopparen till VM-final

Sveriges och Upsala IF:s supertalang Armand Duplantis fixade VM-biljetten efter stor kvaldramatik: "Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv", säger mamma Helena.

6 augusti 2017 14:00

"Mondo"Duplantis såg inledningsvis inte alls lika säker ut som han gjort under i stort hela det senaste året.

– Det går inte att låtsas att VM är vilken tävling som helst, sade Lennnart A Juhlin i TV4:s direktsändning angående en förmodat nervös 17-åring.

En frustrerad Duplantis - som klarade 5.30 i tredje försöket - slog med händerna i mattan när han rev i första försöket med ribban på 5.45.

– Jag tror att han är nervös. Misstagen i hoppen har varit på grund av inkonsekvens och det är ovanligt för honom. Han har haft en del problem med ansatsen, sade pappa Greg Duplantis till TV4.

Men den unga debutanten visade klassen när han klarade 5.45 i sitt andra försök – vilket han även gjorde på 5.60. Men samtidigt började många av de övriga hopparna flyga över höjden i sina andra försök, vilket skulle tvinga en 13:e placerad Duplantis att klara även nästa höjd 5.70.

Det första försöket misslyckades helt då Upsala-hopparen avbröt hoppet efter stavisättningen. En uppenbart nervös svensk supertalang såg ändå till att fixa finalplatsen till slut.

– Jag aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Det var tufft men jag är stolt över att han fixade det i tredje försöket. Nu är han nog lättad men mentalt slut, säger mamma Helena Duplantis till TV4.

Pappa Greg igen:

– Vi flyttade tillbaka stansen eftersom han kom för nära tidigare. Nu klarade han pressen och visade att han är en riktigt tuff kille.

– Jag är otroligt imponerade över hans kyla. När det verkligen gäller biter han tillbaka och det visar vilken otroligt stor talang det handlar om, säger TV4-experten och höjdhopps-legendaren Stefan Holm.

Uppdaterad 14.20:

Duplantis om kvalet:

– Jag är så lycklig just nu. Det blev lite fler hopp än jag tänkt mig men jag kan inte klaga för mycket, säger Mondo till TV4.

17-åringen berättar att han var lika nervös som tv-bilderna visade.

– Det var en del fjärilar i magen. Jag tänkte att om jag missar detta kan det vara mitt sista hopp för säsongen. Efteråt kunde jag inte ens tänka, det kändes som att jag skulle svimma!

Nu väntar ett par dygns vila innan VM-finalen.

– Det ska bli otroligt kul att hoppa i finalen på tisdag.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Nilsson