Magnus Josefsson mamma och pappa bor i Upplands Väsby. Hans mor är över 80 och hans far 76 och sjuklig.
– För tillfället ska de inte träffa någon. Jag brukar ställa mat utanför dörren, berättar Magnus Josefsson.
Nyligen skickade pappan ett sms till sin son Magnus, där det stod att pappan skulle coronatestas i en lokal i huset klockan 18.15 samma dag. UNT har sett meddelandet.
Det visade sig vara en forskare från professor Åke Lundkvists forskargrupp vid Uppsala universitet som i en allmän lokal i bostadsrättsföreningen tog blodprover. Det här var en del i den uppmärksammade pilotstudien av antikroppsprevalens, alltså hur stor andel som bär på antikroppar efter att ha varit sjuka i covid-19.
Enligt forskaren på plats, Jan Lundström, var allt överenskommet med företrädare för bostadsrättsföreningen, som också hjälpte till vid lokalen. Testningen var inte allmän, deltagarna hade bestämts i förväg och tecknat sig för en viss tid. Det var heller aldrig någon kö i trapphuset, uppger Jan Lundström. Provtagningen skedde i ett stängt utrymme, med en person åt gången.
– Metoden är att vi först gör en pilotstudie på bekanta och bekantas bekanta. Jag kände flera i den här föreningen och frågade om de vill ställa upp, säger Jan Lundström.
Magnus Josefssons pappa var inte en av dem som skulle testas, enligt Jan Lundström. Hur han kan ha trott det är oklart. Men pappan tog sig vid ett tillfälle in till provtagningen. Även Magnus Josefsson försökte dagen efter ta sig in, men avvisades under tumult. Jan Lundström beskriver det som att de båda trängde sig in.
Att pappan gick till testningen innebar att han kom i kontakt med människorna som i sin tur haft kontakt med andra. Klart olämpligt, menar Magnus Josefsson.
– Det här borde ju forskare veta och förstå. Jag var förbannad, det kan jag var ärlig med. Men i en sådan här miljö ska ingen tester av det här slaget kunna genomföras, säger han.
Men din pappa har väl eget ansvar för att följa riktlinjerna om att inte träffa andra?
– Absolut. Han borde så klart inte gått ned till testningen. Men forskarna har ett ännu större ansvar.
Jan Lundström kan inte se att några fel har begåtts. Allt var väl förberett och utfördes på ett säkert sätt, menar han.
– Mer information inför hade lockat till sig ännu fler människor, säger han.