I dag har kommunen tillstånd att sätta upp tolv kameror i city, fem stycken på Påvel Snickares gränd och sju runt Stora Torget. Ytterligare sju finns i Centralpassagen på Resecentrum.
Nu ansöker kommunen om att få sätta upp 19 nya kameror. Elva vill kommunen placera utefter Dragarbrunnsgatan - från Klostergatan till Vaksalagatan. Ytterligare åtta sättas upp i området framför Resecentrum.
– Dragarbrunnsgatan har återkommande varit ett problemområde med misshandel och ungdomsgäng som uppträder störande. Också i området utanför Resecentrum gör polisen regelbundet ingripanden. Kamerorna ska ses som ett komplement till polisen och till de ordningsvakter vi själva har i området, säger säkerhetschef Anders Fridborg vid Uppsala kommun.
Har brottsligheten ökat?
– Vi ser ingen radikal förändring i brottsstatistiken men många upplever båda områdena som otrygga. Det visar de medborgarenkäter som vi gjort. Våra patrullerande ordningvakter anser att platserna har återkommande ordningsstörningar och man har haft svårt att komma åt den brottslighet som sker där.
Efter Dragarbrunnsgatan vill kommunen sätta upp kamerorna växelvis på husens fasader så att de täcker in hela gaturummet. På samma sätt ska området framför Resecentrum bevakas. Kommunen har ansökt om dygnet runtbevakning. Men så kanske det inte blir.
– Vi anser att kamerorna främst behövs både eftermiddag och kväll. Men för dem vid Påvel Snickares gränd fick vi bara tillstånd kvällstid av Datainspektionen. Det beslutet har vi överklagat till förvaltningsrätten, säger Anders Fridborg.
Innerstaden kommer att ha 38 kameror på platser där många människor rör sig. Finns det inte risk för att folk känner sig övervakade?
– Det är en viktig aspekt. Men vi anser att det finns ett starkare stöd hos allmänheten för ökad övervakning om det skapar trygghet. Fler kameror är också en hjälp för polisen att klara upp brott som begås i de här områdena. Men det kan också upplevas kontrollerande, säger Anders Fridborg.
Han hoppas att de nya övervakningskamerorna kan vara på plats under andra halvan 2020. Det beror på att Datainspektionen har långa handläggningstider.
Det är också oklart när ett tillstånd för kamerorna som ska sättas upp i det nya p-huset för cyklar är klart.
– Senast vi hade kontakt om det var innan jul. Då hade inte handläggningen startat, säger Anders Fridborg.