Utredningar om barn i riskzon alltför seg

Alltför många barn i riskzon väntar länge på besked kring behandlingar och åtgärder. Många ärenden är fortfarande outredda och har gått över utredningstidsgränsen på 120 dagar.

Thore Nyman (S) och Anna Malm-Kelfve (M).

Thore Nyman (S) och Anna Malm-Kelfve (M).

Foto: Privat och Pressbild/M

Barn2020-01-23 16:00

Sigtuna kommun ligger långt efter de lagstadgade utredningstiderna inom Individ- och familjeomsorgen, enligt Thore Nyman (S), gruppledare i nämnden. 

–  Vi är oroliga för barnen. För om inte barnen får besked i tid, vad händer då? Barn far illa. 

Han berättar som exempel att det fanns ungefär 70 outredda ärenden i slutet av september –  ärenden som har gått över utredningstidsgränsen. De handlar om eventuella behandlingar eller åtgärder för barn i riskzon, bland annat om barnet ska skickas till fosterhem och liknande. 

Från oktober till december 2019 anlitades ytterligare tre socialsekreterare. Från januari fram till våren ska det också anlitas ytterligare två. Syftet är att korta utredningstiderna. 

Han berättar att före 2015 kunde socialsekreterarna själva söka dispens att söka anstånd för förlängd utredningstid. Men 2015 togs bort den dispensen –  så att dispensen ska gå via individ- och omsorgsnämnden istället. Det gör nämnden ytterst ansvarig. 

Är det också flera ärenden nu, som gör att det är mycket jobb?

– Ja, men den moderatledda majoriteten har väntat lite för länge med att ta in konsulter trots att ekonomin i nämnden är god. Man får inte spara när det finns utsatta barn som väntar på hjäl.

Anna Malm Kelfve (M), nämdens ordförande, svarar: 

–  Det har varit konsulter under hela hösten, så snart förvaltningen har signalerat behovet har också förvaltningschefen beslutat att anlita konsulter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!