Mellan Aspvägen och den nya provisoriska förskolan Aspbacken ligger en hundhage. Uppe på kullen i hagen finns ett svart rör som sticker upp ur marken och en grön fyrkant med ett litet fönster. Det är inte en hundkoja utan ventilation och nödutgång på en 200 kvadratmeter stor skyddsbunker. Bunkern byggdes 1972 under kalla kriget och hölls hemlig till 90-talet och hade till syfte att skydda kommunens åtta viktigaste personer.
– Om bunkern hade varit iordninggjord och vi spånar att det skulle bli så hemskt med coronaviruset att 80-90 procent av kommunens invånare ligger tvärsjuka, skulle ett gäng kunna sitta i den här bunkern, utan att bli smittade, och hålla igång samhället, säger Timo Lipitsä, ordförande i föreningen för militärhistoriskt bevarande.
– Det är ologiskt, men det är vad bunkern var tänkt till en gång i tiden.
Tidningen skrev i oktober 2017 att bunkern skulle göras om till ett historiskt museum och tas i bruk våren 2018, men sedan blev det tyst.
– En anledning till avbrottet var att vi var tvungna att renovera den här lokalen och myndigheten MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gick ut nationellt och sa till alla kommuner att avvakta med att avpollettera skyddsrum, för vi ska bygga upp det civila försvaret. Så vi vill se om vi har behov av den här lokalen i ett civilförssvarssyfte, säger Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun.
Han förklarar att militären har sålt ut mycket av bergrummen under åren.
2018 gjordes en överenskommelse mellan MSB och SKL, Sveriges kommuner och landsting att alla kommuner har ett lagstadgat krav på sig att bygga upp det civila försvaret. Nu ska kommunen göra en inventering av vilka behov som finns och den ligger till grund för vad som sker med bunkern.
– Vi har inte haft ett civilt försvar på 20 år så det finns behov av att analysera hur det ser ut idag. Genomlysningen görs under året och vi räknar med att bli klara till hösten, säger Thomas Mileborn.
Om kommunen ser att det inte har ett behov av bunkern i hundhagen, finns det goda chanser att det kan bli ett museum, vilket Ted Hesselbom, museichef i Sigtuna kommun välkomnar.
– Kalla kriget är en viktig berättelse att återge. Hela idén med att vara beredd på krig har försvunnit, men kan bli aktuell igen, säger han.
I väntan på tillgång till bunkern har museet gjort en inventering och konserverat möblerna som fanns där.