"Sigtunahem är inte ett välgörenhetsbolag"

Hyresgästföreningen kritiska till avkastningskrav på sju miljoner kronor. Kommunen: "Det är en begreppsförvirring."

Sigtunahem/Olov Holst

Sigtunahem/Olov Holst

Foto: Aina Liljefors/Jeanina Santiago

Sigtuna2020-01-10 07:01

I veckan kom beskedet att Sigtunahem höjer hyrorna med 2,0 procent 2020. Det var en nödlösning varken bostadsbolaget eller Hyresgästföreningen var helt nöjda med. 

– Vi hade hoppats på en lägre procent. Enligt vår uppfattning är Sigtunahems ekonomi bra. Vi har inte sett siffrorna men fått indikationer på att resultatet var bra 2018 och har förstärkts 2019, säger Hans Törnqvist, ordförande i Hyresgästföreningen.

Sigtunahems vd Göran Langer hade helst sett en höjning motsvarande 3,5 procent.

– 2,0 var det lägsta de kunde tänka sig annars hade de gått vidare till Hyresmarknadskommitéen, HMK, och då hade vi riskerat få hyreshöjningen retroaktivt långt in i 2020, beroende på när avtalet blivit klart, säger Hans Törnqvist.

Enligt honom var en besvärande faktor i förhandlingen de ägardirektiv som Sigtunahem fått av Sigtuna kommun.

– Sigtunahem har krav på sig att ge en avkastning på sju miljoner kronor till Sigtuna kommun. Avkastningen avser man använda till trygghetsskapande åtgärder i kommunen. Men istället för att ta ut extra kommunalskatt låter man hyresgästerna i Sigtunahem finansiera satsningen, säger Hans Törnqvist.

Tidningen kontaktade kommunstyrelsens ordförande Olov Holst för att höra vad han säger om kritiken.

– Vi från kommunen och Sigtunahem vill tillvarata alla kommuninvånares intressen. Vi kan inte bara titta på hyresgästföreningens medlemmars intressen. Alla skattebetalare i kommunen har tagit en risk i Sigtunahem. Invånarna borgar för lån som Sigtunahem har på 2,3 miljarder kronor.  

Sigtunahem har inte några egentliga andra intäkter än hyrorna, hävdar Olov Holst, därför måste hyrorna spegla kostnaderna. 

– Den nuvarande hyresutvecklingen räcker inte ens för att kompensera för kostnadsutvecklingen i fastighetsförvaltningen, fortsätter han. 

Ni kräver en avkastning på sju miljoner?

– Det är en begreppsförvirring. Avkastningskravet på Sigtunahem är sju procent och det genererar en vinst. Vi har sagt att om resultatet medger det vill vi ha sju miljoner kronor. Som ägare har vi ett krav att Sigtunahem ska producera nya bostäder eftersom vi har en bostadsbrist. 

Men om hyresgästerna inte har råd att bo kvar?

– Sigtunahem är inte ett välgörenhetsbolag utan ett aktiebolag som styrs av aktiebolagslagen. De måste göra vinst enligt lagen och jag har fullt förtroende för Göran Langer och styrelsen i Sigtunahem, säger Olov Holst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!