– Läget är mycket pressat för många av företagen kring Arlanda och de som är exponerade mot hotell och konferens. Flyget har närmast upphört på Arlanda och hotellen har minskat sin beläggning med 96 procent jämfört med april 2019, vilket slår hårt eftersom Sigtuna har fjärde högst antal gästnätter i riket, alltså långt fler än Uppsala trots en sex gånger så liten befolkning. Vi riskerar att hela värdekedjor kring Arlanda slås ut om staten inte agerar mer kraftfullt, säger kommunens näringslivschef Mathias Forsberg till tidningen.
SAS har nyss till exempel varslat 5 000 anställda varav 1 900 i Sverige.
Under den pågående coronapandemin har kommunen haft en ökning med 228 procent vad gäller nyinskrivna på Arbetsförmedlingen.
– Tappet är nästan totalt när det gäller flyg som SAS och Norwegian, samt konferenshotell. Stort tapp för handel och vanliga hotell. Mindre eller inget tapp för företagen i Rosersberg som är riktade mot logistik och e-handel. Något enstaka företag, till exempel Lidl, har till och med anställt på grund av ökad efterfrågan, men överlag är arbetsmarknaden mycket dyster. Sigtuna kommun riskerar att förlora uppemot 5 000– 10 000 arbetstillfällen, merparten på Arlanda, om trenden fortsätter året ut.
En stor del av kommuninvånarna har jobb kopplade till Arlanda och besöksnäringen. Hårdast drabbade är de som jobbar inom transportsektorn, som står för över 20 procent av arbetstillfällena, men även de inom företagstjänster, handel och hotell- och restaurangbranschen, som står för runt 10 procent av arbetstillfällen.
Innan coronavirusets utbrott omsatte besöksnäringen i kommunen 42 miljarder kronor årligen, varav 94 procent avsåg Arlanda flygplats.
Sigtuna har också flest gästnätter i förhållande till folkmängd av alla kommuner. I mars minskade antalet hotellövernattningar med 64 procent.
Kommunen har därför skickat en hemställan till regeringen om ett krispaket på 660 miljoner kronor fördelat på tre år, 2020–2022.
Huvudandelen, 525 miljoner kronor, ska användas för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. 77 miljoner planeras för etableringen av travel tech center. 33 miljoner kronor ska till de kommunala kärnverksamheterna och 22,5 miljoner kronor ska användas för utbildning. Slutligen ska fem miljoner användas till särskild insatser för besöksnäringen, och resten till infrastruktursatsningar.