Politiker slutar efter reporterhot

Sigtunapolitikern Lola Svensson (S), med flera tunga ordförandeposter, lämnar sina uppdrag. Avgången är ett efterspel till att hon försökte stoppa en artikel om hennes många ärenden hos Kronofogden.

27 mars 2014 16:41

Beslutet meddelades av Björn von Sydow, ordförande i arbetarekommunen i Sigtuna. Enligt honom har beslutet skett i samförstånd med Lola Svensson.

– Bakgrunden är det som har kommit fram om hennes många ärenden hos Kronofogden och meddelandet till Märsta.nu. Det är helt oacceptabelt, eftersom det kan uppfattas som ett hot, säger Björn von Sydow.

– Hon ska inte ha exekutiva uppdrag med det här mönstret, säger han.

Sigtunabygden skrev i förra veckan om att Lola Svensson under 2013 och fram till nu har haft 19 ärenden om betalningsförelägganden hos Kronofogden. När nättidningen Märsta.nu först uppmärksammade det här och ville ha hennes kommentar skickade hon ett meddelande om att hon skulle anlita jurist om artikeln publicerades.

– Det kan läsas som att man vill hindra eller påverka en publicering. Samhället vilar på det fria ordet, det är en viktig pelare i samhället, säger Björn von Sydow.

Lola Svensson lämnar nu ordförandeposten för barn- och ungdomsnämnden och individ- och familjeomsorgsnämnden, samt platsen som ledamot i kommunstyrelsen och en rad andra uppdrag. Däremot ska Lola Svensson ha kvar i sin plats i kommunfullmäktige.

I en kommentar som har skickats till medlemmarna i Socialdemokraterna i Sigtuna kommun skriver Lola Svensson själv att hon senaste året levt under ett allvarligt mordhot.

Vad det är för mordhot kan Björn von Sydow inte svara på.

– Hon har haft ett hot över sig. En sådan sak kan förklara, men inte ursäkta det som har hänt.

Han vill inte svara på om mordhotet utreds av polis, eller om Lola Svensson har fått någon form av beskydd på grund av hotet.

Lola Svensson har haft stora tunga uppdrag i politiken, samtidigt levt under hård press av olika skäl. Finns det anledning till att partiet ska vara självkritiskt till att den här situationen har uppstått?

– Det kommer att bli en annan linje i fortsättningen, vi ska inte lägga så många uppdrag på en och samma person, säger Björn von Sydow.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!