Permitterad SAS-personal utbildas inom vården

Kabinpersonal i Stockholmsområdet erbjuds utbildning på Sophiahemmet för att avlasta personalen inom vården.

SAS Kabinpersonal får utbildning inom vården.

SAS Kabinpersonal får utbildning inom vården.

Foto: Claudio Bresciani/TT/ SAS pressbild

Arlanda2020-03-19 19:45

– Det här är frivilligt och sker inom ramen för den befintliga anställningen. Det handlar om tillfälliga permitteringar där man  har möjlighet att göra något annat under tiden, säger Freja Annamatz, presschef på SAS till tidningen.

På grund av coronaviruset har flygbolaget tvingats göra nerskärningar. Totalt har 10 000 anställda permitterats, varav 3500 i Sverige. Av dessa har 1100 fått ett erbjudande om utbildning på Sophiahemmets högskola för att kunna avlasta personal inom vården. 

På torsdag förmiddag hade 220 intresseanmälningar kommit in till 30 platser. En som har nappat på erbjudandet är Lotta Wirén. I grunden är hon sjukgymnast men jobbar sedan många år som arbetsledare i kabinen på SAS. 

– Jag hade varit intresserad av det här även om det inte hade varit någon kris på SAS. Det är ett samhällsansvar, jag vill göra en insats, det är så jag känner nu.

Hon tycker att det finns en matchning mellan yrkena.

– Det här att man möter människor varje dag och inte riktigt vet vad man kommer ställas inför. Att vara metodisk och lugn i det man arbetar med. Jag kan tänka mig att en del som går en sådan här kurs kan få helt andra tankar inför framtiden. 

Kursen är på tre dagar och sker på distans. Den ger kunskap om infektionssjukdomar kring corona, hygienriktlinjer och patientsekretess, samt omvårdnad. Efter utbildningen får deltagarna genomgå ett prov och sedan vet de inte vart de blir stationerade.

Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmets Högskola i Stockholm blev i måndags kontaktad av rekryterings- och utbildningsföretaget Novare.

– Vi fick en förfrågan om vi gemensamt kunde ta ansvar för att SAS-permitterad personal skulle kunna avlasta vårdpersonalen, säger hon till Sveriges Radios Studio Ett. 

– Kabinpersonalen är välutbildad och väl förberedda att möta oväntade situationer, de har kunskap i hur man tar hand om personer som drabbas av sjukdom eller smitta.

Den avlastning hon talar om är främst administrativa och praktiska göromål motsvarande ett sjukvårdsbiträdes uppgifter. Att kunna möta och informera patienter och anhöriga på ett professionellt sätt, hushållstjänst, samt att transportera och rengöra saker. 

Utbildningen börjar den 30 mars och antagning pågår.  

– Det här är en pilot. Det är ett samarbete mellan olika aktörer. Vi får utvärdera och se om det ska beredas fler tillfällen, säger Freja Annamatz, på SAS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!