Nystartade restauranger kämpar i coronatider

Tre restauranger har nyligen öppnat i Märsta – med oturlig timing med tanke på coronaoron. Restaurangägarna berättar om sina överlevnadsstrategier.

Nyöppnade restauranger: Hamburgerhuset med Zio Doddi Gelateria samt Libanon kolgrill och pizza.

Nyöppnade restauranger: Hamburgerhuset med Zio Doddi Gelateria samt Libanon kolgrill och pizza.

Foto: Jeanina Santiago

Märsta2020-03-19 07:00

Libanon kolgrill och pizza invigdes i början av mars. Många kunder har kommit dit och uppskattat den efterlängtade libanesiska restaurangen. Men så kom coronaoron. 

–  Vi vet inte hur det blir längre fram. Det kan bli jobbigt om det håller på länge med corona. Hoppas det blir bättre, säger Charles Mourad.  
 

Åtgärderna de vidtar är att se till att restaurangen är extra ren. Dörrhandtagen rengörs ofta. Handsprit finns vid disken och på toaletten.  

Hemkörning via onlineföretaget Foodora har också fungerat bra, då kunder har efterlyst hemkörning. I Märsta finns flera restauranger som man kan hitta på Foodoras hemsida eller app.  

Maten beställs via Foodora och Libanon kolgrill och pizza har egen bil och kör ut till kunderna.

– De som beställer hem till sig vill att maten ska placeras utanför dörren. Maten är ju redan betald i förväg så vårt bud ringer bara på och lämnar maten vid dörren, säger Charles Mourad. 

Cissi Mourad tror att hemkörningen är bra för verksamheten. De är inte oroliga. 

Hamburgerhuset samt Zio Doddi Gelateria  som finns i lokalerna bredvid Sats i Märsta delägs av Emma Sandell. Även den restaurangen är nyöppnad. Inne finns 90 sittplatser och det planeras även uteplatser när sommaren kommer. 

För att klara sig under coronatiderna jobbar de utan extra personal och försöker hålla koll på vilka gäster som kommer in.  

– Vi har alltid varit ekologiska, så vårt svenska närproducerade kött och närproducerat bröd från Sigtuna är positivt. Folk vet var maten kommer ifrån och att det är närliggande. Aktivt har vi minskat lite på öppettiderna, städat upprepande gånger under dagen samt placerat ut handdesinfektion i restaurangen, säger Emma Sandell.  

Emma Sandell drev tidigare hamburgerstället på Sätuna torg vid Märsta station. Den främsta anledningen till att de flyttade från stationen var att det fanns ett rivningskontrakt på lokalen eftersom hela Sätuna torg ska förnyas.

Nu när de även har en gelateria vill de starta på nytt, med nytt namn och söka bredare målgrupper. 

–  Vi riktar oss in mot familjer så här har vi även en lekhörna. Vi investerade och köpte glassmaskiner från Italien. Vi gör all glass från scratch: pinnglass, mjukglass och gelato. Vi kommer även att kunna göra glassdesserter och glasstårtor som folk kan köpa och beställa hem, säger Emma Sandell. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!