Majbrasan ställs in – men det är inte första gången

Det blir ingen majbrasa för valborg i år i Sigtuna, Märsta, Husby och Skepptuna. Dock är det inte första gången.

Marés Lendway från Husby- Ärlinghundra-Märsta hembygdsförening och chefen Lars Palmér, kultur- och fritidsförvaltningen.

Marés Lendway från Husby- Ärlinghundra-Märsta hembygdsförening och chefen Lars Palmér, kultur- och fritidsförvaltningen.

Foto: Jeanina Santiago, Husby Ärlingshundra och Sigtuna kommun

Sigtuna kommun2020-04-29 16:30

För några år sedan tändes inte elden i Husby för att skydda Husby Skola, en av Sveriges äldsta skolor. 

 – Vi tände inte elden för att vinden blåste mot skolan, säger Marés Lendway från Husby- Ärlinghundra-Märsta hembygdsförening.

Däremot blev firandet inte helt inställt som i år. Vårtal, sång och fika fortsatte som vanligt.  

Valborgsmässofirande startade i Husby för cirka 40 år sedan, men förutom coronaåret finns det andra oförglömliga år vad gäller valborgsfirandet. 

– 1986 var det så mycket snö att man kunde gå på skaren på åkrarna runt om. Och 1989 var det så varmt att vi satt och solade i bara linnet på trappan till skolhuset. Man vet aldrig hur valborg blir vädermässigt. Och nu hände något helt annat och mycket oväntat. Konstigt eller hur? 

I år finns inget alternativt firande, utan de följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheterna: att inte träffas i stora skaror. 

Valborg skulle även arrangeras i år av Sigtuna Hembygdsförening, Axel Tivoli, och Skepptuna Hembygdsförening. Men även de har ställt in.

– Jag vet inte om det är första gången, men de här inskränkningarna som vi alla lever med är ju extraordinära. Jag tycker man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fira hemma med sina allra närmaste, gärna utomhus, och skydda våra äldre, säger chefen Lars Palmér, kultur- och fritidsförvaltningen. 

Hur ska du själv fira valborg?

– Precis så. Hemma i trädgården med min familj. Om vädret tillåter ska vi grilla korv – annars blir det stekt korv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!