Sopplunch poppis bland seniorer

Sopplunchen med föreställningar i Kulturlänken har blivit poppis, framför allt bland seniorer. Nu är den inne på sitt fjärde år.

Marco Rios på höstens första sopplunch.

Marco Rios på höstens första sopplunch.

Foto: Karin Andén

Märsta2019-09-20 07:00

Sopplunchen på fredagarna i Kulturlänken i Märsta arrangeras av Sigtuna kommun. Arrangemanget har funnits sedan 2015, med en budget på 50 000 kronor per år.  

– Jag tycker att soppluncherna har fungerat oerhört väl. Det är ett evenemang med låg tröskel där du kan kika förbi en stund eller stanna och äta soppa till förmånligt pris, samtidigt som du tar del av underhållning av olika slag och kanske socialisera med de andra besökarna. Det är ett bra sätt att starta helgen på, säger kultursekreteraren Karin Andén.  

Enligt henne är det framförallt seniorer som har fastnat för det. Programmet innehåller en bredd av till exempel musik, dans, teater och föreläsningar, med en blandning av professionellt och lokalt.  

Höstsäsongen öppnade den 13 september med föreställningen "Värmlatino: Värmlänningen från Peru".  

Stammisen Barbro Wiström tycker att det var nostalgiskt.

–  Den var för mig och många pensionärer en fantastisk påminnelse om all den musik om "Friheten", som "vi var barn av". Styrkan i sopplunchen är den stora bredden. Den 20 september är det  till exempel en riksspelman som spelar. Och du ser i höstens program allt från Dagerman till kvinnliga kompositörer, säger Barbro Wiström.  

Programmet bjuder mest på musikföreställningar. Rolf Hedin och Malin Berglund från musikgruppen Dagslända framför tonsatta dagsverser av Stig Dagerman. Sångerskan Matilda Elf med musikanterna Valle Magnusson och Stefan Blomquist gör en hyllning åt kvinnliga kompositörer som Nina Simone, Monica Zetterlund, Carole King, Joni Mitchell och Annie Lennox.  

Det finns en fredag som ägnas åt jazz, en annan fredag åt svenska visor, för att sen ha fokus på internationella visor.  

Publiken får också stå i rampljuset då det blir allsång. Och dans kan det bli när ett enmansband spelar.  

Musikföreställningarna tar också paus för att ge plats åt nycirkusperformance med pappskulpturer och en föreläsning om biodling.  

Den 27 september blir det en berättelse om Husby skola, en av Sveriges äldsta välbevarade skolor. Skolan ligger i Sigtuna kommun, och Märstaläraren Marés Lendway från Husby Ärlinghundra Hembygdsförening står för berättelsen.

Den sista föreställningen i år äger rum 6 december, med Uppsalamusikerna Ako och Grosse som sjunger julvisor och låtar.

–  Min ambition är att fortsätta så länge jag bara kan med soppluncherna. Det finns en stor efterfrågan, säger Karin Andén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!