Gammal villa övertänd i Krogsta

Vidbo hembygdsförenings hemvist brann under tisdagseftermiddagen ned till grunden, i Krogsta öster om Knivsta. Ingen person befann sig i byggnaden, men museiföremål tillhörande hembygdsföreningen förstördes.

26 februari 2013 14:05

Räddningstjänsten larmades strax före två på tisdagseftermiddagen, men det gamla 1700-talshuset var utom räddning och brann ned till grunden inom de närmsta timmarna. Den direkta orsaken till branden är inte känd, men under måndagen ska det ha eldats i en öppen spis i huset. Spisen ska ha bedömts som godkänd att elda, men äldre hus är känsliga och kan lätt drabbas av skorstensbrand.

Husets ägare Sven-Olof Frank var inte hemma när branden slog ut ,och blev förstås chockad av beskedet. 
- Det var inte roligt att få höra, säger han några timmar efter besekdet.
Huset som används av hembygdsföreningen hör till hans gård och står alldeles intill hans bostad.

En av föreningsmedlemmarna som på tisdagen fick det chockande beskedet var Kurt Fredriksson. Ända sedan 1963 har Vidbos hembygsförening haft sin hemvist i huset, och Kurt Fredriksson som är medlem sedan länge var i 35 år dessutom föreningens ordförande. Han meddelades omgående om branden.
- Jag var med och såg branden. Det var fruktansvärt, säger han.
Han berättar att  huset haft stor betydelse föreningen, där omkring 1 200 bruksföremål från förr samlats för museiverksamhet. En del föremål gick lyckligtvis att rädda från att totalförstöras i branden.     

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!