Så laddar Diggiloogänget för Uppsala

Turkosblått hav, värme och strålande sol. Men också långa dagar med repetitioner. Så förberedde sig årets Diggiloogäng inför turnén som kommer till Uppsala i sommar.

8 maj 2019 10:00

Melodifestivalvinnaren John Lundvik är på glatt humör när delar av Diggiloogänget ringer upp från en hotellterrass på Mallorca. (När du läser det här har han hunnit resa vidare till Tel Aviv för Eurovisionsfinalen, där han snart ska tävla för Sverige.)

– Jag tittar ut över ett turkost hav och har ett stort bord med färsk frukt framför mig, säger han nöjt.

Men John Lundvik är inte på Mallorca enbart för att njuta. Hela årets Diggiloogäng, med artister och annan personal sammanlagt ett gäng på cirka 40 personer, har åkt dit för att repetera årets show. Men också arbetet är roligt, intygar Lundvik.

– Jag har alltid associerat repetitioner med svettiga gympasalar och källare, men här har vi det så bra. Det är fantastiskt för både showen och gemenskapen, säger han.

Under repetitionsveckan, som skämtsamt kallas "träningsläger" av producenten Patrik Krall och "vuxenkollo" av artisten Jessica Andersson, tar showen form och artisterna lär känna varandra inför sommarens långa turné. John Lundvik själv hoppas kunna bidra med bredd – och en och annan överraskning.

– Jag är ju skolad i opera och sjunger pop och kommer att använda olika röster och sjunga på flera olika språk. Så jag hoppas kunna bidra med lite oförutsägbarhet.

Att delta i Diggilooturnén innebär arbete hela sommaren, vilket artisterna inte verkar ha något emot. De kan ha med sig familjer och barn på turnén och varje spelkväll avslutas med grillfest.

– Det är fullt av barn som springer backstage och allt är avslappnat, säger turnégeneralen David Lindgren. Hans egen son är 7 år och pratar fortfarande lyriskt om förra årets turné.

Trivseln är viktig på riktigt, understryker Lindgren, och samarbetet mellan artisterna är byggs upp på Mallorca.

– Diggiloo lockar en viss sorts artist som inte har emot att dela scenen med andra. Tvärtom går vi igång på det. Vi kan ju ha 5 000-10 000 personer i publiken varje kväll och det är ju tack vare att vi är tillsammans. Ingen av oss skulle dra så mycket publik på egen hand.

Själv är han extra nöjd med att i år ha med sig en ny singel till showen, "Spinning around" som släpps 24 maj, och planerar "fart, blås och sväng" när den ska framföras.

Jessica Andersson är med på turnén för 14:e året. Förra året tog hon en paus, men säger att det kändes konstigt och tomt att inte vara med.

– Diggiloo är ju som ett skötebarn för mig, liksom det var för Lasse Holm. Och jag som varit med länge kan på riktigt säga att årets show blir den bästa på många år. Vi har just övat stämsång med John Lundviks gospelkör och det låter så bra att håret reser sig på armarna, säger Jessica Andersson.

Delar av publiken är trogen Diggiloo och kommer år efter år, men Jessica Andersson tror att särskilt en faktor kan locka nya besökare i år: Arvingarna.

– Att ha med dem är ett lyckat drag. De har jobbat så hårt så länge i dansbandskretsar att de har en stor egen publik som kommer och ser dem.

Men vad är det då som gör en Diggilooshow till en Diggilooshow, trots att artister och musik varierar år från år? John Lundvik, David Lindgren och Jessica Andersson säger alla att det handlar om samarbetet och värmen artisterna emellan. Och bredden på programmet, poängterar David Lindgren:

– Kritiker kan klaga på att det är "spretigt". Och ja, det är ju det det är. Vi riktar oss till hela familjen och det ska vara en folklig helkväll.

Diggiloo

Diggilooshowen startades 2003 av bland andra Lasse Holm och spelades då bara i Båstad. Året därpå åkte showen på turné, vilket den sedan gjort varje år. Lasse Holm var Diggiloos ansikte utåt till och med år 2012, då han lämnade Diggilooscenen. Nuvarande turnégeneral är David Lindgren.

I år inleds turnén i Malmö 3 juli och sedan kommer Diggiloo till 24 svenska orter, däribland Uppsala och Kapområdet 23 augusti. Turnén avslutas 24 augusti i Eskilstuna.

Årets artister: John Lundvik, Jessica Andersson, Arvingarna, Magnus Carlsson, David Lindgren, Mariette, Mimi Werner, Thomas Petersson och Brolle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg Lundén