Vi tar ansvar för de utsatta kvinnorna

Vi tar stort ansvar för utsatta kvinnor i Uppsala, skriver Hanna Victoria Mörck i genmäle till ledarsidan

Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) lyfter fram olika initiativ från Uppsala kommun för att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) lyfter fram olika initiativ från Uppsala kommun för att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

Foto: Anna Bredberg

Ledarreplik2024-11-29 12:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill ha ett Uppsala för alla. Jag vill att det ska finnas stöd till de som behöver det, en bra skola, äldreomsorg och LSS och ett samhälle som gör att det fungerar bra att leva och bo i Uppsala. Att fler och fler vill dra en lans för de som är mest utsatta gläder mig. Ingen ska behöva stanna med en förövare. Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer måste få ett slut. 

Karl Rydå skriver på UNT:s ledarsida (24/11) om regeringens neddragning på stöd till Kvinnojourer och hur det drabbar Uppsala. Det är förstås olyckligt när staten som har stora resurser drar ner på stöd. Att förvänta sig att en kommun med mindre resurser ska kunna kompensera det som staten drar bort är tyvärr inte möjligt.

Det är olyckligt om människor får intrycket att stöd inte finns att få. För det finns stöd. Det är därför värt att påpeka att Uppsala kommun har ett ansvar och tar det. Vid akuta situationer, kontakta 112. I brådskande fall utanför kontorstid kontakta socialjouren på 018-727 00 00. I andra fall Uppsala kommuns enhet Nexus som arbetar mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation, mot hedersrelaterat våld och förtyck samt mot människohandel och sex mot ersättning. Det går att vara anonym och det går att få stöd direkt. Det går att komma förbi, ringa eller chatta och du kan alltid höra av dig för råd.

För att stödet ska vara ännu mer ute i alla kapillärer i samhället finns också flera frivilligorganisationer som arbetar med frågan. De har inte samma ansvar som kommunen men de gör ett bra och viktigt arbete. Uppsala kvinnojour är stor, kunnig och har funnits länge. Andra organisationer som också är bra med lite olika inriktningar på området är Uppsala tjej- och transjour, Samariterhemmets Ebbamottagning, Stadsmissionens Kvinnobyrå och MVU – mottagningen mot våld. Uppsala kommun genom Socialnämnden stödjer dem alla.

Hanna Victoria Mörck, ordförande (V), socialnämnden

Svar

Det är föredömligt att det finns flera olika kommunala insatser för att hjälpa kvinnor som utsätts för våld. Däremot är det inte sant att Uppsala kommun inte skulle kunna kompensera Uppsala kvinnojour för bortfallet av statligt stöd. Kommunen omsätter mångmiljardbelopp och man har haft hela året på sig att prioritera om.

De 600 000 kronor som gick till en meningslös kommunal folkomröstning hade kunnat gå till kvinnojouren. Problemet är inte brist på pengar, problemet är ovilja att prioritera.

Karl Rydå